Meteen naar de inhoud

Ze gaan betalen. Kabelaars op de knieën voor scenarioschrijvers

Vanavond veel dronken scenarioschrijvers op straat, en in Leiden een paar heel gelukkige oudere journalisten. Lira, de organisatie die voor hen bij de grote, schatrijke, en niet-betalende jongens geld moet innen, heeft dubbel gewonnen. Dat hadden ze natuurlijk al, maar de kabelbedrijven wilden niet van het goudbeslag op hun luxezeiljachten af. Dus negeerden ze de uitspraak van de rechter en bedachten zelf iets wat werkelijk om te lachen was.

De schrijvers kwamen opnieuw in actie. Eerst tijdens het Nederlands Filmfestival. En afgelopen maandag waren ze bij elkaar in het Comedy Theater, en daar presenteerden ze hun geheime wapen: Felix Rottenberg. En drie dagen later gaan ze betalen: de Kaaimaneilandbewoners, de publieke omroepen. De producenten. Allemaal doodsbang. Of gewoon een redelijk alternatief gevonden. Pechtold zal hebben ingegrepen. Ooit weten we het.

Het is nog maar en voorlopige regeling, dus er moet nog veel water door de Rijn stromen willen de Nederlandse schrijvers echt blij zijn. Maar het begin is er. Nu het auteurscontractenrecht nog finetunen, zodat de kabelaars en omroepen daar niet terugjatten wat ze nu kwijt zijn, en Nederland wordt echt een rechtvaardig land voor makers.

Want ook in Leiden is een jaren slepende rechtszaak van de schrijvers tegen het Regionaal Archief eindelijk gewonnen. Leiden moet vanaf heden dokken voor het gratis online zetten van duizenden krantenpagina’s met verhalen van freelance journalisten. Een kleine zaak misschien, maar de jongens van Blendle moeten nu toch ook even nadenken voor ze opnieuw roepen dat ze freelancers niets hoeven te betalen voor hun heruitgave in die fantastische app van ze. (echt!) Axel Springer van het duitse boulevardblad Bild Zeitung zal wel even balen. Opeens moet hij iets links gaan doen van zijn drie miljoen investering in Alexander Klöpping.

Voorlopig zijn we echter allemaal blij voor de schrijvers.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands