Meteen naar de inhoud

Raadselachtige dans bij Voorjaarsontwaken van Korzo en NDT

It’s dance, but not as we know it. Zo kun je de huidige editie van dansfestival Voorjaarsontwaken van Korzo en Nederlands Dans Theater het beste omschrijven. Met twee wonderlijke uitschieters, van choreografen Tom Weinberger en Kenzo Kusuda.

[Tweet “Voorjaarsontwaken is een festival van kansen”]

Voorjaarsontwaken is een festival van kansen. Je kunt er als choreograaf naam maken. Zoals Jan Martens (die net een Charlotte Köhler Prijs won) deed  in 2011. Korzo werkt met Nederlands Dans Theater samen aan dit kleine festival. Dat begint dit keer met de korte film Slow van de in Den Haag werkzame Karel van Laere. De videokunstenaar benadert op een absurdistische manier de strakke werkelijkheid in Taiwan, zoals Dom Joly ooit in Engeland deed met Trigger Happy. Daarna volgt de inbreng van Nederlands Dans Theater met Aphasic, een solo van Alexander Anderson en Once Upon a Time van Menghan Lou. Ook freelancer Rutkay Özpinar doet een serieuze gooi naar het choreografenvak met het duet Grip.

Kielzog van Kylián

De NDT-makers hebben de ambitie op een groot podium te staan. Dat gebeurde met deze werken dan ook tijdens Switch, het benefietprogramma van en door dansers van NDT. In de zaal van het Korzo theater valt op dat de dans van Roger van der Poel en Madoka Kariya wel sterk is, maar dat de ruimte eromheen er niet toe doet. Je ziet  vooral dans in een vlucht naar voren, een aaneenschakeling van complexe minibewegingen. De omschakeling naar klassieke muziek, een schouderlift en een moment van emotie vormen bij Once Upon a Time een welkome afwisseling. En voor wie toch in het kielzog van Kylián wil blijven: met Korzo als schatbewaarder van rijke en inheemse dansstijlen zou een samenwerking met Nederlands Dans Theater toch zomaar ook tot een nieuwe Stamping Ground kunnen leiden.

Exceptions Occur

Het vuurwerk komt echter uit een andere hoek: die van L-E-V. Beginnend choreograaf Tom Weinberger was medeoprichter van dit dansproject van Sharon Eyal en Gai Behar. De intense Israëlische danser, met hipsterbaard en staart, fascineert in alles. Met gedisloceerde ledematen en al, is een arabesque bij hem geen arabesque maar een constructivistische diagonaal. Wat hij en danseres Milena Twiehaus aan het doen zijn? Tja. Het is contactimprovisatie zonder contact. Proberen en opgeven. Weglopen of inzinken. Aftasten en testen. Alles met onwaarschijnlijk veel techniek. Dit is waar Korzo Korzo voor is, kun je de directeur horen denken. Dans met minder middelen maar met optimaal resultaat. Nieuwe wegen. Kansen geven.

Donzen hunebed

De Japanse regisseur van animatiefilms Hayao Miyazaki wordt geroemd om het scheppen van een wonderlijk universum. De in Nederland woonachtig Japanse choreograaf Kusuda kan het ook en gebruikt daarvoor dans. Zijn -in gouden nachtpon gestoken- Indiaas geschoolde danseres Indu Panday doemt op uit een reuzedekbed. Ik staar naar de reclamefolder van een beddenspeciaalzaak. Nee, het blijkt een sprookje van wolken. Dan verandert het dekbed van stenen in een grote sleep van een bruidsjapon. De lieftallige danseres kijkt naar mij in het publiek. Hoe ontwaart ze mij in het donker? Wacht, ze kijkt iedereen aan. Ik hoor schapen mekkeren en een stoomboot toeteren.

Kusuda is rijp voor het grote werk. Deze slow-motion danswereld hoort thuis in de Kröller-Müller beeldentuin. Als het droog is.

 

 Het programma van Voorjaarsontwaken verschilt per dag. Klik hier voor het programmaoverzicht.  
(Headerfoto: Rob Hogeslag)

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands