Meteen naar de inhoud

Uniek Geheim te zien in Leidsche Rijn, maar wees er snel bij

De snelste, en mooiste, manier om door Leidsche Rijn te fietsen, is langs de Groenedijk, en dan helemaal tot het eind. Op 20 minuten peddelen van Utrecht Centraal ligt daar sinds kort, en sinds 2000 jaar, Castellum Hoge Woerd. Het is een nieuw gebouwd idee van een Romeins fort dat hier de oude grens van het Romeinse Rijk bewaakte, langs een sloot die we nu kennen als de Oude, of Leidsche, Rijn.

De Groenedijk was voor mij een geheim tot hij mij door Google Maps werd aangewezen als deel van de beste verbinding tussen mijn huis bij het Beatrixpark en het Maximapark, waar in Castellum Hoge Woerd Greg Nottrot en Floor Leene een wonderschone voorstelling hebben gemaakt. Het Geheim heet het evenement, en je moet je best gaan doen om het mee te maken. Niet alleen vanwege de unieke locatie (die blijft nog wel even), maar vooral vanwege het unieke idee van het koppel Leene/Nottrot, dat dit verhaal na 24 mei niet meer vertelt.

Nottrot is een heel bijzonder talent. Hem aan het werk zien is een groot genoegen. Meer dan acteur of theatermaker zou je hem goochelaar kunnen noemen. Hij tovert met zijn innemende stijl verhalen uit het niets te voorschijn, laat ze lichtjes ontsporen en doet je dan beseffen dat die verhalen totaal anders zijn dan je in eerste instantie dacht te weten.

In Het Geheim beginnen Floor Leene en Greg Nottrot te vertellen over Floors voorouderlijke geschiedenis, waarin tijdens de twintiger jaren van de vorige eeuw een bastaard ter wereld kwam. Het stel zelf is niet geheel toevallig ook net bevallen van een kind, en dat persoonlijke verhaal weven ze prachtig door de documentair lijkende voorstelling heen. Overigens zonder dat het ergens klef wordt, en dat is best een prestatie voor een koppel verse ouders dat nog stijf staat van het kroelhormoon.

Dat het totale verhaal uiteindelijk in de tweede helft van de avond een hele verrassende wending neemt, na het goddelijke eten dat je bij de voorstelling inbegrepen krijgt, is het meest geniale onderdeel van dit bijzondere gebeuren. In het kale casco van het in aanbouw zijnde Podium Hoge Woerd (beheerd door Theater Kikker) gaat het publiek zelf met verhalen aan het werk om erachter te komen dat mensen heel makkelijk collectief met de geschiedenis aan de haal kunnen.

Behalve dat goddelijke eten en die bijzondere locatie ontdek je dus ook nog eens iets heel relativerends over geheimen. Namelijk: we koesteren meestal hetzelfde geheim met zijn allen. Wat geheimen ook iets maakt wat ons samenbindt.

Nottrot heeft van dit soort live onderzoekende theater zijn metier gemaakt. Het levert theater op dat perfect aansluit op een publiek dat niet direct zin heeft in hermetische kunst, maar wel op zoek is naar een glaagde ervaring van hoge kwaliteit. Het past ook in een traditie die Nottrot bedacht heeft, samen met columnist en universele gastheer Oscar Kocken: de Orde van de Dag. Ook deze live actualiteitenshow verbaast steeds weer een nieuw publiek in de plaatsen (doorgaans buiten Amsterdam) waar ze verschijnen. Het is variété, maar ook grote kunst. Een combinatie die je nergens anders tegenkomt.

Gaan zien dus.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands