Meteen naar de inhoud

Nederlandse filmpers kiest La La Land, Toni Erdmann en Tonio als beste films 2016

Een recordaantal van 104 Nederlandse filmjournalisten nam deel aan de traditionele verkiezing van beste film van het jaar. Het werd een nek-aan-nekrace tussen twee al veelgeprezen titels die uiteindelijk met ruime voorsprong op de rest van het veld op een gedeelde eerste plaats eindigden.

De ode aan Hollywood La La Land en de hiermee contrasterende Duitse tragikomedie Toni Erdmann kregen evenveel punten, al werd La La Land wel één maal vaker genoemd.

Matig jaar

Nummer drie is, tamelijk verrassend, Ma vie de Courgette. Deze ontroerende stop-motionanimatie over een jongen die na de tragische dood van zijn moeder zijn plaats in een weeshuis moet zien te vinden was de Zwitserse Oscarinzending.

Meerdere deelnemers vonden 2016 een matig jaar wat de Nederlandse film betreft. Sommigen gaven hun stem zelfs aan twee Franse, door Nederlanders geregisseerde producties: The Red Turtle (Michael Dudok de Wit) en Elle (Paul Verhoeven). De uiteindelijke winnaar werd, redelijk onbetwist, de Nederlandse Oscarinzending Tonio van Paula van der Oest. Opvallend hoog scoorde ook nummer twee, De kinderen van Juf Kiet, de met liefde en een scherp oog gemaakte documentaire over een klasje migrantenkinderen.

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen