Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Een recordaantal van 104 Nederlandse filmjournalisten nam deel aan de traditionele verkiezing van beste film van het jaar. Het werd een nek-aan-nekrace tussen twee al veelgeprezen titels die uiteindelijk met ruime voorsprong op de rest van het veld op een gedeelde eerste plaats eindigden.

De ode aan Hollywood La La Land en de hiermee contrasterende Duitse tragikomedie Toni Erdmann kregen evenveel punten, al werd La La Land wel één maal vaker genoemd.

Matig jaar

Nummer drie is, tamelijk verrassend, Ma vie de Courgette. Deze ontroerende stop-motionanimatie over een jongen die na de tragische dood van zijn moeder zijn plaats in een weeshuis moet zien te vinden was de Zwitserse Oscarinzending.

Meerdere deelnemers vonden 2016 een matig jaar wat de Nederlandse film betreft. Sommigen gaven hun stem zelfs aan twee Franse, door Nederlanders geregisseerde producties: The Red Turtle (Michael Dudok de Wit) en Elle (Paul Verhoeven). De uiteindelijke winnaar werd, redelijk onbetwist, de Nederlandse Oscarinzending Tonio van Paula van der Oest. Opvallend hoog scoorde ook nummer twee, De kinderen van Juf Kiet, de met liefde en een scherp oog gemaakte documentaire over een klasje migrantenkinderen.

Foto bovenaan:
La La Land en Toni Erdmann beste films 2016 volgens Nederlandse filmpers
Scroll naar top