Meteen naar de inhoud

New Lights in Filmclub Hyena – hoe jonge makers de documentaire leven inblazen

Goed nieuws voor iedereen die Als je later groot bent, de dubbel bekroonde afstudeerfilm van Max Baggerman, tot nu toe heeft gemist. Deze even poëtische als maatschappijkritische documentaire blik op de werkende mens is op 1 augustus weer te zien als onderdeel van New Lights. Deze avond is de tweede aflevering van een nieuw tweemaandelijks evenement dat ons kennis laat maken met jong documentair talent en documentaire experimenten. Deze keer met focus op de Filmacademie.

Het is een initiatief van Nadica Denic, die ook als programma-adviseur meewerkt aan IDFA. New Lights wordt georganiseerd in samenwerking met wat zich Amsterdams gezelligste bioscoop noemt: FC Hyena. De filmmakers zijn aanwezig, zodat er niet alleen gekeken kan worden, maar er ook ruimte is voor discussie.

Zonder woorden

Dat het door Cultuurpers al eerder aangestipte Als je later groot bent perfect past in New Lights is na de eerste beelden direct duidelijk. Een baby lacht je toe. Dan trekt de camera zich iets terug waardoor de spijlen van de box zichtbaar worden. Onmiddellijk gevolgd door een bijna filosofische beeldsprong naar een strak gefotografeerd panorama van mensen in de tredmolen van het werk. Dat alles zonder dat er woorden bij nodig zijn.

Max Baggerman studeerde hiermee dit jaar af aan de Filmacademie en zag zijn werkstuk bekroond met de VPRO Documentaire Prijs en de Prijs van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. ‘De kijker krijgt ruimte om na te denken hoe we in het leven staan.’ En: ‘Minimalistische documentaire met maximale impact’. Aldus te lezen de juryrapporten.

Masterstudenten

New Lights zoekt niet alleen naar jong talent, maar laat daarmee ook zien hoe divers de documentaire kan zijn. Hoe de beelden uit de werkelijkheid met allerlei verschillende esthetische benaderingen en verteltechnieken een stem kunnen krijgen. Soms ook met dwarsverbanden naar andere kunsten.

When the Dragon Came (foto: New Lights)

De twee andere bijdragen aan de avond zijn van studenten die de masteropleiding aan de Filmacademie deden. When the Dragon Came van Stefan Pavlovic is een intiem portret van een echtpaar op het Roemeense platteland dat daar tot elkaar veroordeeld is. Zie de manier waarop ze onafhankelijk van elkaar hun gang gaan in een beeldschoon en toch onverschillig landschap dat werkt als een poëtische maar ook beklemmende metafoor. When the Dragon Came trok al veel aandacht van festivals.

Kiosk als ideeëngenerator

Familiaroscope (foto: New Lights)

Het derde onderdeel Familiaroscope is niet alleen een film maar ook een live-presentatie door maker Giorgia Piffaretti. Een jeugdherinnering aan een kiosk op de Italiaans-Zwitserse grens werd een soort ideeëngenerator. Ze onderzoekt daarmee hoe alledaagse beelden het vertrekpunt kunnen zijn voor artistieke verkenningen en nieuwe interpretaties. Hoe film betekenis kan creëren door herkenning op te roepen en tegelijk afstand te nemen. Samen met haar live-presentatie geeft dit een inkijkje in het creatieve proces van filmmaken. Het klinkt wat abstract, maar daarom kan het juist de moeite waard zijn om dat samen met Piffaretti eens uit te pluizen. De presentatie, waar ik een glimp van heb gezien, oogt in ieder geval tastbaar genoeg.

Ook de andere makers zijn present en laten van zich horen op deze speciale documentaire-avond.

Goed om te weten Goed om te weten
New Lights: Nederlandse Filmacademie vindt plaats op donderdag 1 augustus om 21 uur in FC Hyena, Aambeeldstraat 24, Amsterdam. In verband met de mix van nationaliteiten van de studenten is Engels de voertaal van de avond.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands