Meteen naar de inhoud

Nerdpodcast 9: Hoe Wijbrand bijna in een boze witte man veranderde en Marijn een spannend experiment onderging.

Hebben we een nieuwe taal nodig, en zijn we overgeleverd aan de gedachtenpolitie van de Code Diversitiet en Inclusie? Of is dat geen gedachtenpolitie en dreigt Wijbrand in een oude boze witte man te veranderen? Het blijft spannend. In deze podcast hebben we het dus over de door Mounir Samuel opgestelde ‘Handreiking’ voor inclusief taalgebruik voor de culturele sector. En het gaat ook over het boek ‘Ik ga leven’ van Lale Gül, wat voor nogal wat ophef zorgt.

Niet dat we op alles een antwoord hebben, want daarvoor zijn we niet op aarde, maar het levert interessante gedachtes op. Wijbrand heeft het boek, dat volgens hem vooral een dagboek is van een opstandige puber, voor 80 procent gelezen en de discussie erover, met alle onfrisse racistische connotaties, is vooral gevolgd door Marijn.

Een licht ongemakkelijk gesprek levert dat op, en dat is fijn.

Dit alles terwijl zich ook een crisis in de Tweede Kamer afspeelde, en dan gaat het over een premier die geen bronnen wil prijsgeven en een Tweede Kamer. Wat een toestanden. Luister maar.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

2 reacties op “Nerdpodcast 9: Hoe Wijbrand bijna in een boze witte man veranderde en Marijn een spannend experiment onderging.”

  1. herman@kindermuziek.nl

    Beste Wijbrand en Marijn, heb met veel interesse geluisterd naar jullie Nerdpodcast nr 9. Voor het eerst mij gewaagd aan het gesproken woord van de Cultuurpers en inderdaad, hier zijn nerds aan het woord. Thema’s worden niet eerst even kort verduidelijkt of helder uiteengezet en geen enkele zin wordt afgemaakt. De luisteraar wordt geacht te weten waar het over gaat en moet zich laten meesleuren door een intellectueel landschap van veel gemompel, gepruttel afgewisseld met wat hondengekef en aandoenlijk gestotter. Vooral leuk voor de vroege ochtend als je niet meer in slaap kunt vallen. Overdag zou ik het al lang uitgezet hebben maar dat doe ik met de meeste praatprogramma’s. Er is een limiet aan de hoeveelheid lucht tussen de woorden die ik aan kan horen maar ik met nr 9 ging ik mee tot het bittere eind. Moet wel bekennen dat ik je veel liever lees dan beluister. Ik blijf lezen luisteren en steunen maar graag wel bij de podcasts iets minder kreunen. Jij in het bijzonder Wijnand slikt best veel woorden in en je mompelt wat te veel. Voor de rest niets dan complimenten voor de wijze waarop je ons culturele landschap volgt en van kritische en zinvolle noten voorziet. Dank en met lieve groet Herman Link

    1. Beste Herman, dank je wel voor je kritiek. Daar ben ik blij mee. Sterker nog: dat helpt om de boel scherp te houden en te verbeteren. Mijn vraag: zou je deze kritiek ook willen voorlezen en als MP3 willen insturen? Dan nemen we hem mee bij de volgende opname. We kunnen ook afspreken dat je meedoet aan de volgende opname, dan nemen we even apart contact op.

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands