Meteen naar de inhoud

Schrijvers die schrijven. Daarover gaat Brommer op Zee, en dat is ok. 

Veel fervente lezers zullen ervan dromen dat hun favoriete schrijver op een dag bij hen aan tafel aanschuift, om te vertellen over haar werk. Misschien evenveel fervente lezers zullen hun droomauteur meenemen op een ommetje, lam willen drinken op een caféterras of meenemen naar een darkroom. Of naar een klassiek concert in het Concertgebouw. Kan allemaal. Sommigen zullen zelfs alleen aan het boek genoeg hebben (het moet niet gekker worden).

Toch kom je meestal uit in een zaal van een literatuurfestival waar de schrijver met een of meer gesprekspartners aan een tafel zit. Lui en onderuitgezakt, met restless legs, of op het puntje en hyperalert. Naast een plant. Of een decorstuk van een ontwerper die iets mocht voor 0 budget.

In boekenprogramma’s op tv gaat het meestal ook zo. Al doet Brommer Op Zee, het nieuwe programma waarmee de VPRO de literatuur probeert te laten overleven in de kijkcijferterreur van de NPO een dappere poging tot meer leven.

Niet zitten!

Het presentatieduo, Ruth Joos en Wilfried de Jong, heeft alvast mijn eerste tip van het jaar ter harte genomen: Blijf Staan! 5 tips voor het nieuwe boekenprogramma van de VPRO. Maar daarna gaan ze toch zitten. Dat is kennelijk onvermijdelijk als je het over boeken wilt hebben, of misschien worden de auteurs er zenuwachtig van (niet erg, een beetje zenuwen maakt elk persoon actiever).

Om toch nog een beetje leven in het programma te houden oefent De Jong tijdens de uitzending voor zijn favoriete Marathon, wat een beetje raar is, want zijn collega blijft een beetje karig achter aan haar tafeltje. Dat lijkt op ghosten tijdens een date en dat is geen goed voorbeeld. Beter zou het zijn als zíj nu eens een keer iets beters te doen heeft, en daardoor Wilfried een ommetje moet gaan maken. Creativiteit is gewenst.

Promenade

Met één onderdeel hebben zij van de VPRO mijn hart echter gewonnen, en dat is het deel waarin Wilfried dus een schrijver bezoekt die in een glazen hok opgesloten zit. Kan een leuke verwijzing zijn naar de OSM-hitshow Promenade, waarin moppentrommel Ton Kas zichzelf om veiligheidsredenen ook in een telefooncel opsloot, en het werkt dus. Niet vanwege dat glazen hok, maar vanwege het idee.

Want schrijvers zijn op de wereld om te schrijven. Niet om tv-personality te worden, al schijnen de meeste uitgevers momenteel te denken dat alleen tv-personality’s boeken mogen schrijven, maar dat is een ander verhaal. In Brommer op Zee mag de schrijver in het schrijfhok ter plekke doen waarvoor ze is geboren: schrijven. Een simpele vraag aan het begin, een mooi geschreven – en door de auteur zelf voorgelezen – antwoord aan het eind. Briljant idee.

Alleen daarom mag die brommer nog wel even op zee blijven.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands