Meteen naar de inhoud

De bandjes waren dood, maar Kukangendai blaast alles leven in. Zij het onnavolgbaar. #HF21

Iemand riep laatst dat bandjes dood  waren. Dat in een wereld van digitaal gemak, loop-apps en samples geen plek meer was voor jongens en meisjes met een gitaar, een krakkemikkig drumstel en eventueel een piano. Gisteravond, terwijl echte mannen naar voetbal keken, zat ik in het Amsterdamse BIM-huis te kijken naar een bandje. Ik werd er dolgelukkig van.

Kukangendai, op voordracht van meester Ryuichi Sakomoto te gast in het Holland Festival, is weird. Drie jongens, want jongens blijven het, spelen ritmisch trapezewerk op een eenvoudige gitaar met een enkel effectpedaal, een bas en een van het BIM Huis geleend drumstel. Al is spelen misschien wat mager uitgedrukt. Deze jongens werken zich een klein uur volledig uit de naad aan een ritmische compositie waar mogelijk een enkel patroon als ‘nummer’ te herkennen valt, maar dat vooral om bizarre concentratie gaat.

64ste tel

Heeft die bassist een tic? Trilt zijn rechtervoet vanwege een beknelde zenuw? Nee. Blijkt. Hij staat 64ste tellen te doen in de straffe vierkwartsmaat die de drummer, met weer andere accenten dan de gitarist tegenover hem, aangeeft. Dit zijn levende metronoomwinkels, strakker dan drummachines, die volledig analoog doen waar anderen jaren computers voor moeten programmeren.

Alles is tot in tienden van seconden afgemeten, de concentratie is besmettelijk, en binnen een minuut zit je mee te headbangen of verval je in lyrische hypnose. Want hypnotiserend is het, wat Kukangendai doet.

Uitgesteld orgasme

Ik zat met een brede, gelukzalige glimlach te kijken en luisteren naar dit drietal dat verder gaat waar Kraftwerk, Yellow Magic Orchestra, King Crimson en Radiohead – om maar een paar stukjes vergelijkingsmateriaal te noemen – stopten. Dit uurlange concert was een oefening in uitstellen van orgasme. Sterker nog: die ontlading kwam er niet eens. Althans, in de laatste minuten van het intense concert was er even een moment van wildheid, maar dat zo stevig ingekaderd dat het onmogelijk het echte hoogtepunt kon zijn.

Je houdt je hart vast voor wat er gebeurt als deze jongens echt los gaan. Dat is het mooie van deze muziek, die voor iedere DJ die uitgekeken is op zijn 140bpm setjes een enorme verdieping op zou leveren: de totale controle, de totale overgave. Heel erg Japans, al moet ik dat volledig baseren om het beeld dat ik van Japan heb via media, computerspelletjes, samoeraifilms en de software van de Nissan Leaf (made by robots, for robots).

KordzxSakomoto

Hoe anders was dat eerder tijdens het festival, toen de Georgisch-Nederlandse componist en toetsenist Chordz een programma bracht dat geïnspireerd was op het werk van de Japanse associate artist Ryuichi Sakomoto. Hier niet de strakheid en ingehouden controle die ook eigen is aan het werk van de componist van Merrry Christmas Mr Lawrence of The Revenant, die ooit begon als Ataribliepjesmaker bij het eerdergenoemde Yellow Magic Orchestra.

Kordz doet precies wat de westerse blik op het oosten zo romantisch maakt: elk hoogtepunt komt op het verwachte moment, de klanken zijn keurig oosters en als het moet gooien we er ook nog even een lekkere beat in. Kwalitatief goed, hoor, maar in vergelijk met de geniale beheersing van Kukangendai, wordt het bijna André Rieu. Niks mis mee, maar ik zie persoonlijk meer in het garagevulkanisme van dat bizarre Japanse drietal. Ik krijg die gelukzalige grijns nog steeds niet van mijn gezicht.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands