Meteen naar de inhoud

Hawar Tawfiq componeert Bosch Requiem 2021 – Exclusief te horen tijdens November Music 2021 en in Muziekgebouw aan ‘t IJ

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Geen standaard dodenmis, maar een lofzang op het leven. De Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq componeert in opdracht van festival November Music en Ammodo Fonds een gloednieuwe Bosch Requiem waarin hij kiest voor een heel eigen muzikale benadering. Met zijn Requiem des fleurs et des nuages voegt Tawfiq zich in het rijtje met eerdere Bosch Requiem-componisten als Kate Moore, Calliope Tsoupaki en Seung-Won Oh. Zijn grootse, nieuwe werk wordt door orkest phiharmonie zuidnederland en bariton Thomas Oliemans uitgevoerd op donderdag 4 november in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en op vrijdag 5 november als openingsconcert van November Music 2021 in ’s-Hertogenbosch.

‘De meeste requiems zijn zwaarmoedig en dramatisch, omdat de dood als iets zwaars wordt voorgesteld. Maar wie zegt dat het zo moet?’, motiveert de componist zijn eigenzinnige benadering in Requiem des fleurs et des nuages, ofwel het ‘requiem van bloemen en wolken’. In de Koerdische en Nederlandse poëzie vond Tawfiq volop troostende woorden voor zijn nieuwe werk waarin universele woorden over leven en dood aaneen worden geregen. Die spirituele diepte is dan ook sterk aanwezig in Tawfiq’s mystieke muziek.

Zijn requiem is enerzijds donker, heftig en mysterieus van sfeer, maar tegelijkertijd ook een lyrische en lichtvoetige lofzang op het bestaan.

Met orkest philharmonie zuidnederland, bariton Thomas Oliemans en dirigent Ed Spanjaard heeft de componist de ideale vertolkers voor zijn requiem. Tawfiq werkte al meerdere keren samen met het orkest van Zuid-Nederland dat eerder ook zijn Unificazione in première liet gaan. Thomas Oliemans trad over de hele wereld op als solist en kan met zijn timbre als geen ander de zangpartijen in Requiem des fleurs et des nuages van een mystieke en spirituele lading voorzien.

Over Hawar Tawfiq

Werk van Hawar Tawfiq werd uitgevoerd door het BBC Symphony Orchestra, Het Gelders Orkest en philharnonie zuidnederland. In 1998 ontvluchtte hij in zijn eentje Noord-Irak. Amper zestien was hij toen hij in Nederland werd opgevangen. Tawfiq studeerde af als violist, maar maakt de laatste jaren vooral furore als componist. In veel van zijn werken gebruikt hij de taal van de westerse moderne muziek, zo nu en dan aangevuld met subtiele elementen uit de Koerdische traditie.

Over Bosch Requiem

Sinds 2017 opent November Music ieder jaar het festival met een gloednieuwe dodenmis onder de noemer Bosch Requiem, geschreven door de interessantste componisten van nu. Eerdere componisten die een Bosch Requiem schreven, zijn Anthony Fiumara, Kate Moore, Calliope Tsoupaki en Seung-Won Oh.

Over November Music

November Music is het tiendaagse festival in ‘s-Hertogenbosch voor alle avontuurlijke muziekliefhebbers. Ieder jaar brengt het de meest eigenzinnige en vooruitstrevende makers en muzikanten uit de hele wereld samen. Niet met de stroom mee of ertegenin, maar met nieuwe, eigen stromen. Invloeden uit de hedendaags gecomponeerde muziek, jazz, wereldmuziek, pop, muziektheater en elektronische muziek vormen een basis van waaruit de nieuwste creaties ontstaan.

Tags:

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands