Meteen naar de inhoud

Jetse Batelaan en Bambie doen het anders best goed samen in het jeugdtheater

Dit verhaal lees je gratis. Dankzij onze leden. En donateurs.
Doneer je mee?
Dat kan onderaan!

We houden ons graag aan de regels. Dat is best oké, als je bijvoorbeeld in een tractor of vrachtwagencombinatie door een historische binnenstad rijdt, maar het wordt lastig als de regels zich op zekere dag niet meer aan zichzelf houden. De acteurs van de nogal fysieke theatergroep Bambie, Paul van der Laan, Jochem Stavenuiter en Tessa Jonge Poerink, hebben met de meester van de absurde vervreemding Jetse Batelaan nu dat thema tot een heel grappig stuk kindertheater gemaakt. Theater Artemis brengt het resultaat, getiteld ‘Anders is een heel normale Zweedse voornaam’, en het is heel grappig geworden, met best wel veel betekenis.

In deze voorstelling besluiten alle dingen anders te heten dan ze meestal genoemd worden. De personages in dit stuk doen hun best het nieuwe normaal te volgen, maar dat doen ze dus naar de letter, en niet naar de geest van de wet. Ofwel: ze gebruiken de voorwerpen in het verlaten huis waar ze schuilen voor een sneeuwstorm naar hoe ze nu heten, en niet naar hoe ze eruit zien.

Nieuw normaal

Dat betekent dat een keukenhandschoen nu een tandenborstel is, en een gieter een fiets. Een stoel heet spijker en een pot pindakaas is dagcreme. Dat levert problemen op, maar, zoals dat gaat in het theater van Jetse Batelaan, de spelers laten daar niets van merken. Het nieuwe normaal is heel normaal, gewoon een kwestie van wennen. Dat went best snel, en dan lijkt het even saai te worden, maar daar heeft Artemis wat op gevonden.

Op zeker moment worden ze verstoord door een ingeblikte vrouwenstem die dingen begint te bevragen. Ze vraagt zo hardnekkig door naar de betekenis van dit alles, dat de nieuwe zekerheden van het drietal beginnen te wankelen. Uiteindelijk verlaten ze het pand met een nieuw doel in hun leven.

Er zit veel Ionesco in dit stuk. In zijn absurde (te weinig gespeelde) stuk De Les maakt een leraar een leerling gek door haar een absurde logica bij te brengen. Daar is Frans dus Duits en klinkt alles juist hetzelfde, maar is dat niet. Dat was ook een allegorisch commentaar waar theaterwetenschappers nog lang over hebben gedebateerd.

Zakdoek

Mocht je dus na lezing van dit verhaal denken dat je wel een beetje weet wat het betekent: dat zou best kunnen. Aan de andere kant zou het ook allemaal heel anders kunnen zijn, en is het maar de vraag hoe normaal de werkelijkheid is die we om ons heen zien.

De voorstelling nodigt uit tot thuis nadoen. Zorg dan wel dat cirkelzagen, lasbranders en boormachines veilig opgeborgen zijn. Net als trekkers en trucks. Voor je het weet bedenken die dat ze ‘bos bloemen’ en ‘zakdoek’ heten.

Goed om te weten Goed om te weten

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Gratis. Omdat we vertrouwen op donaties van lezers. Daarom: draag je ook bij?

donatie
Doneer

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands