Meteen naar de inhoud

Jetse Batelaan en Bambie doen het anders best goed samen in het jeugdtheater

We houden ons graag aan de regels. Dat is best oké, als je bijvoorbeeld in een tractor of vrachtwagencombinatie door een historische binnenstad rijdt, maar het wordt lastig als de regels zich op zekere dag niet meer aan zichzelf houden. De acteurs van de nogal fysieke theatergroep Bambie, Paul van der Laan, Jochem Stavenuiter en Tessa Jonge Poerink, hebben met de meester van de absurde vervreemding Jetse Batelaan nu dat thema tot een heel grappig stuk kindertheater gemaakt. Theater Artemis brengt het resultaat, getiteld ‘Anders is een heel normale Zweedse voornaam’, en het is heel grappig geworden, met best wel veel betekenis.

In deze voorstelling besluiten alle dingen anders te heten dan ze meestal genoemd worden. De personages in dit stuk doen hun best het nieuwe normaal te volgen, maar dat doen ze dus naar de letter, en niet naar de geest van de wet. Ofwel: ze gebruiken de voorwerpen in het verlaten huis waar ze schuilen voor een sneeuwstorm naar hoe ze nu heten, en niet naar hoe ze eruit zien.

Nieuw normaal

Dat betekent dat een keukenhandschoen nu een tandenborstel is, en een gieter een fiets. Een stoel heet spijker en een pot pindakaas is dagcreme. Dat levert problemen op, maar, zoals dat gaat in het theater van Jetse Batelaan, de spelers laten daar niets van merken. Het nieuwe normaal is heel normaal, gewoon een kwestie van wennen. Dat went best snel, en dan lijkt het even saai te worden, maar daar heeft Artemis wat op gevonden.

Op zeker moment worden ze verstoord door een ingeblikte vrouwenstem die dingen begint te bevragen. Ze vraagt zo hardnekkig door naar de betekenis van dit alles, dat de nieuwe zekerheden van het drietal beginnen te wankelen. Uiteindelijk verlaten ze het pand met een nieuw doel in hun leven.

Er zit veel Ionesco in dit stuk. In zijn absurde (te weinig gespeelde) stuk De Les maakt een leraar een leerling gek door haar een absurde logica bij te brengen. Daar is Frans dus Duits en klinkt alles juist hetzelfde, maar is dat niet. Dat was ook een allegorisch commentaar waar theaterwetenschappers nog lang over hebben gedebateerd.

Zakdoek

Mocht je dus na lezing van dit verhaal denken dat je wel een beetje weet wat het betekent: dat zou best kunnen. Aan de andere kant zou het ook allemaal heel anders kunnen zijn, en is het maar de vraag hoe normaal de werkelijkheid is die we om ons heen zien.

De voorstelling nodigt uit tot thuis nadoen. Zorg dan wel dat cirkelzagen, lasbranders en boormachines veilig opgeborgen zijn. Net als trekkers en trucks. Voor je het weet bedenken die dat ze ‘bos bloemen’ en ‘zakdoek’ heten.

Goed om te weten Goed om te weten

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands