Meteen naar de inhoud

TASKFORCE WIL IN TWEE STAPPEN OPEN:  15 FEBRUARI EN 8 MAART MAKEN OF BREKEN HET CORONABELEID VAN KABINET RUTTE IV 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Terwijl in de meeste landen in Europa het culturele leven al lang en breed op gang is, moet het Nederlandse publiek nog steeds wachten op volwaardige programmering van concerten, film- en theatervoorstellingen, festivals en de nachtcultuur. Groot is het verlangen, weg is de mentale rek. Het nieuwe kabinet presenteerde een glimp van zijn nieuwe strategie. Maar het allerbelangrijkste ontbreekt: een concreet stappenplan om van het slot te gaan.

De aanstaande weegmomenten op 15 februari en 8 maart maken of breken het vertrouwen in het coronabeleid van het nieuwe kabinet. Draagvlak en bereidheid van de culturele sector om nog langer mee te werken is flinterdun. Vooral de stapeling van maatregelen is de taskforce een doorn in het oog. Alsof we met vier helmen moeten fietsen op een weg die steeds veiliger wordt: CTB (ook in musea), anderhalve meter, beperking openingstijden, placering. Het is voor makers, medewerkers en culturele organisaties een onwerkbare en troosteloze setting. Dit nog afgezien van het feit dat compensatieregelingen verre van tijdig en niet toereikend zijn.

Bij het uitblijven van een lange termijnstrategie van het vorige kabinet, heeft de taskforce afgelopen januari zelf de marsroute naar heropening geleverd. De kern: veilig en verantwoord open in elke fase, het kan. Goed nieuws is dat het kabinet dit uitgangspunt heeft overgenomen.

Taskforce: het is nu een kwestie van doorpakken! 

  • Stop de stapeling van voorzorgsmaatregelen en volg het Opening- en herstelplan van de Taskforce culturele en creatieve sector, met een routekaart. Daarin staat voor elke fase van de pandemie een set passende maatregelen om veilig open te zijn.  
  • Plaats vertrouwen boven handhaving en controle. Al twee jaar werkt de culturele en creatieve sector met zorgvuldig nageleefde veiligheidsprotocollen. ‘Samen’ uit deze crisis komen betekent dat het kabinet meer gebruik moet maken van de kennis en kunde over crowd control van professionals in het veld. 
  • Vanaf 15 februari 2022: haal de anderhalve meter eraf, schrap de verplichte sluitingstijden en geef ruimte aan het nachtleven. Vanaf 8 maart 2022: weer helemaal open met de routekaart bij de hand om voorspelbaar open te blijven.  

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands