Meteen naar de inhoud

Yara Piekema, aardse ster in ontwapend stuk over Bob, die de wereld bedacht. 

Ok. Eén keer zal ik het zeggen. Dat Yara Piekema de dochter van Harry Piekema is. Je weet wel: die man die eigenhandig die Zaanse Grootgrutter een menselijk gezicht gaf. Harry was al een grote in het Utrechtse, en nu blijkt hij stiekem, jaren geleden, een nog grotere het leven gegeven te hebben: Yara Piekema, niet langer de dochter van, dus, maar Harry, de vader van Yara, die we allemaal gaan kennen.

Wat een fijne actrice. Zij geeft, in het jeugdtheaterstuk ‘Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht’ zo’n aardse invulling aan het begrip ‘acteren’ dat ik er, op een wat kille zaterdagmiddag in Leidsche Rijn, heel blij van werd. Nu werd dat blij zijn ook geholpen door haar tegenspeler Emile Rogissart, die nog stage loopt maar ook al zo fijn aards acteert in datzelfde stuk. En dat aardse, of moeten we gewoon durven zeggen ‘kapsonesloze’, komt allemaal uit de pen van Floor Leene, die samen met levenspartner Greg Nottrot aan het hoofd staat van dat zo lekker aparte theaterclubje Het Nut.

Heilige huisjes

‘Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht’ is – in regie van Joep Hendrikx – een fijn verhaal voor alle mensen vanaf een jaar of 8 die eens op een andere manier willen kijken naar eenzaamheid, vriendschap en heilige huisjes. Het is gemaakt om op scholen te spelen voor een publiek van mensen die nog even niet genegen zijn om de foyers van onze theatergebouwen te bevolken, en daar is het zeer geschikt voor. Een simpel decor, een fijne vertelling, dialogen die helder zijn over de jongen die niet weet wie of waar zijn moeder is en daarom een Bob heeft bedacht die hem overal met woord en daad terzijde staat.

De aardse Bibi, een buurmeisje van 12, worstelt  ook met verlatingsangst, omdat ze is uitgeloot voor de school waarvoor al haar vriendinnen zijn ingeloot. Zij gelooft niet in Bob.

Uiteindelijk vinden ze elkaar en openen ze de weg naar een oplossing, die we gelukkig zelf mogen invullen, zoals we ook allemaal zelf mogen invullen wie of wat Bob is. Dat Het Nut de komende tijd op allerlei manieren het gegeven ‘God’ gaat onderzoeken, heeft natuurlijk ook iets te maken met de invulling van het fenomeen Bob, maar Bob kun je ook breder zien, al zullen sommigen stellen dat niets breder is dan hun God.

Zo’n stuk, daar smacht je dus naar als je op een school zit met 20 verschillende landen van herkomst en evenzovele religies of politieke overtuigingen. Vooral ook omdat het nergens belerend is, maar wel je ogen opent voor verdraagzaamheid.

Kom daar nog maar eens om.

Goed om te weten Goed om te weten
Fos die Bob bedacht die de wereld bedacht speelt nog. Inlichtingen.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands