Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg concert en voorstellingen in mei 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

The Underground NITE, 5 t/m 22 mei; IJzingwekkende natuurbeelden Zaterdagmatinee, 14 mei

The Underground
The Underground is een gruizige, geestige en tragische voorstelling door regisseur Guy Weizman en het NITE ensemble (NNT, Club Guy & Roni, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag).

De voorstelling is geïnspireerd op Aantekeningen uit het ondergrondse van Fjodor Dostojevski; een monoloog van een man die veel klappen heeft moeten incasseren in zijn leven en heeft besloten niet meer mee te doen met het systeem en zich te verschansen in zijn huis; zijn ‘ondergrondse’. Tekstschrijver Rik van den Bos schreef binnen dit thema een fenomenale, actuele tekst, over iemand die niet kan accepteren hoe de wereld in elkaar steekt, die het niet lukt om mee te doen met de regels van het spel en zich met al zijn geestelijke rijkdom terugtrekt in de marge.
Wat moet er gebeuren voordat je je niks minder voelt dan een clown? The Underground is een tragikomische, interdisciplinaire theatershow over de kunst van het mislukken.

Regie Guy Weizman, choreografie Roni Haver, componist Brendan Faegre*), tekst Rik van den Bos, door NNT, Club Guy & Roni, Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag.
*) met steun van Fonds Podiumkunsten.

De Sluisfabriek Drachten, 5 t/m 22 mei, 20.30 uur

IJzingwekkende natuurbeelden
Een geheel aan de Deense componist Hans Abrahamsen gewijd concert in de NTR Zaterdagmatinee.

De ensemblewerken Winternacht, Schnee en Wald kunnen met enig recht een trilogie worden genoemd. Ze gaan over winter, woud, ijs, nachtelijke sleeritten, romantische beelden. Zelf noemt de componist Wald de tweelingzuster van zowel Schnee als van zijn eerdere blaaskwintet Walden (1978). De titel voor Walden ontleende hij aan het gelijknamige boek uit 1854 van de Amerikaanse auteur Henry David Thoreau, dat zijn tweejarige verblijf beschrijft in een hut aan de oever van Walden Pond in Concord, Massachusetts.

Wald plaatst Thoreaus terug-naar-de-natuur-gedachte in een Duits-romantisch kader. De titel slaat een brug naar de pianocyclus Waldszenen van Robert Schumann. Voor zowel Schumann als Thoreau, schrijft Abrahamsen, is het woud ‘de magische romantische plaats die de mens tot spiritueel inzicht brengt.’ Het met Duitse voordrachtsaanwijzingen doorspekte Wald bevat in negentiende-eeuwse geest een echte Nachtmusik en een jachtscène met galopperende paarden. De aan Walden ontleende jachthoornroep van een stijgende kwart zal de hoornist Abrahamsen uit het hart zijn gegrepen. Zelf toog hij ooit met een waldhoorn naar het bos om die magie aan den lijve te ervaren.

Asko|Schönberg olv Brad Lubman

Het Concertgebouw, za 14 mei, 14.15 uur

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands