Meteen naar de inhoud

Nieuwe tentoonstellingen Amsterdam Museum 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.
Sinds maart 2022 is de hoofdlocatie van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat gesloten in verband met een grootschalige renovatie van het museumpand, het voormalige burgerweeshuis. In de nieuwe tijdelijke hoofdlocatie van het Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51, gebouw Hermitage) laat het museum sinds maart 2021 een nieuwe vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam zien en drie wisselende tentoonstellingen. In de komende periode worden de volgende tijdelijke tentoonstellingen in het Amsterdam Museum aan de Amstel geopend:

Collecting the City

25 september 2022 t/m 23 mei 2023 in Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
In het project Collecting the City (2021-2025) ‘verzamelt’ het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen in Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu. De verzamelde verhalen en objecten worden in de zalen van Collecting the City getoond. De presentaties wisselen elke zes maanden. In deze tweede tentoonstelling van de programmalijn Collecting the City creëert het Amsterdam Museum opnieuw zes maanden lang samen met drie partners uit de stad. Ditmaal: Imagine IC (Bijlmerramp), fotograaf Cleo Campert (Club RoXY) en Museum om de Hoek.
– 30 jaar Bijlmerramp. Op 4 oktober 2022 is het precies 30 jaar geleden dat een Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een ingrijpende gebeurtenis die veel mensen in de stad van vandaag nog steeds met zich meedragen. Samen met Imagine IC, een in Zuidoost gevestigde erfgoedinstelling, ging het Amsterdam Museum de afgelopen maanden in gesprek met Amsterdammers over de ramp. De expositie gaat over het gevoel die Amsterdammers bij de ramp hebben, hoe zij herdenken vormgeven en de manier hoe verschillende generaties dit trauma samen verwerken. Tekeningen van basisschoolleerlingen van toen geven in de tentoonstelling inzicht hoe kinderen deze gebeurtenis ervaart hebben. Aan het einde van de expositie worden alle bezoekers uitgenodigd samen te borduren om gezamenlijk een lappendeken van herinnering te maken.
– Club RoXY. In twee installaties toont Cleo Campert een ode aan Club RoXY en aan performing artist Zubrowka. Campert was de huisfotograaf van Club RoXY, de iconische Amsterdamse house- en technoclub die in 1999 afbrandde. In een installatie deelt zij haar herinneringen aan de club die in de jaren 80 en 90 een paradijselijk toevluchtsoord was voor eenieder die wilde ontsnappen aan de grijze buitenwereld. Een silent disco haalt een microversie van de nachtclub naar het heden. Video’s en cassettes uit het archief van Campert creëren een herbeleving van eindeloze, wilde nachtfeesten vol creativiteit en zelfexpressie. De tweede installatie van Campert zoomt in op wie Club RoXY, onder anderen, was: Zubrowka. Een fotoreeks, troon en kijkdozen bieden een overzicht van haar flamboyante verschijningen en humorvolle performances die de vrije geest van de nachtblub belichaamde. In de woorden van Campert: “Clubbers konden zich aan Zubrowka laven. Voor mij als fotograaf was zij een heerlijk onderwerp, er viel altijd iets met haar te beleven voor de camera. Zubrowka belichaamt de Muze van de RoXY.”
– Museum om de hoek : Operatie wonen. In de laatste drie ruimtes van Collecting the City vindt opnieuw een bijzondere samenwerking plaats met ‘Museum de Hoek’ waar 23 buurtmusea uit Amsterdam in wisselende samenstelling kleine tentoonstellingen maken. Ditmaal maken Museum Amsterdam Noord, Historisch Archief De Baarsjes, Van Eesterenmuseum en Borneo Architectuurcentrum samen een tentoonstelling waarin vanuit het heden teruggeblikt wordt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Het resultaat is een kritische reflectie op de huidige woonsituatie in de vier Amsterdamse wijken waar de buurtmusea gevestigd zijn – Van der Pekbuurt, De Baarsjes, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied.

De Maasdamme Collectie: Scenes uit het koloniale verleden

16 oktober 2022 t/m 12 maart 2023 in Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
Het levenswerk van Rita Maasdamme (1944-2016) bestaat uit honderden handgemaakte stoffen poppen die de koloniale geschiedenis en de folklore en het dagelijkse leven uit de Nederlandse voormalige koloniën verbeelden. Maasdamme toonde hiermee vanaf de jaren 80 een geschiedenis die zij en vele andere leeftijdsgenoten hier en in de voormalige koloniën nooit op school hadden geleerd. Vanaf 16 oktober 2022 zijn in de tentoonstelling De Maasdamme Collectie in het Amsterdam Museum 17 driedimensionale historische scenes uitgebeeld door vele poppen te zien.
Van slavenhandel in de haven van Paramaribo, een marrondorp en de opstand van Tula tot meer eigentijdse scenes als een verbeelding van prostitutiedorp Campo Alegre op Curaçao. De collectie diorama’s van Maasdamme vertelt bezoekers op een unieke manier over de geschiedenissen van de Nederlandse voormalige koloniën vanuit een perspectief van de slaafgemaakten, marrons en inheemse bevolking. De creaturen en bijbehoren zijn puur handwerk en worden volledig van stof gemaakt. De collectie getuigt van grote ambachtelijke vaardigheid die ingezet is om een vaak veronachtzaamd verhaal te vertellen.
Common Thread (werktitel)
19 februari 2023 t/m 31 juli 2023 in Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
In het voorjaar van 2023 opent het Amsterdam Museum, in co-curatie met modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge, een nieuwe modetentoonstelling die inzoomt op de krachten van ambachtelijke handwerktechnieken. Hoe kunnen borduur- en breitechnieken handvaten geven om te verbinden, uiten en helen? En kunnen we ambachtelijke kennis nog doorgeven voor ze in eeuwige vergetelheid raken? Van nieuwe looks tot aan nooit eerder tentoongestelde objecten uit collectie Amsterdam Museum: de expositie daagt de bezoeker uit om de kracht van klassieke handwerktechnieken (opnieuw) te ontdekken.

Solotentoonstelling Maaike Schoorel (verlengd)

t/m 8 januari 2023 in Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605
In het imposante negentiende-eeuwse dubbelde grachtenpand Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht is tot en met 8 januari 2022 een solotentoonstelling van schilder Maaike Schoorel te zien. Schoorel maakte speciaal voor het Amsterdam Museum werk waarbij zij zich liet inspireren door Louisa Willet-Holthuysen en haar passie voor natuur en dieren. Er zal met regelmaat werk van hedendaagse makers worden geëxposeerd in het historische huis.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands