Meteen naar de inhoud

Kunstwerk 10.000 verlichte boeken in de Minrebroederstraat, Utrecht centrum: 23 september 2022 Opening ILFU festival en presentatie Woord900

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Op 23 september opent het ILFU, in samenwerking met het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus, het festival met een boekenrivier die voor één dag de Minrebroederstraat in het centrum van Utrecht zal vullen. Op dezelfde dag zullen de 10 schrijvers die de afgelopen maanden voor Woord900 en organisatie Mooie Woorden over 10 wijken van Utrecht verspreid waren hun verhalen presenteren.

Literature vs. Traffic

Op 23 september verdrijft een rivier van 10.000 lichtgevende boeken voor één dag het verkeer in een straat in het centrum van Utrecht. De installatie illustreert ILFU’s thema van dit jaar: de fictie bij de feiten. Met deze installatie wil kunstenaarscollectief Luzinterruptus letterlijk meer ruimte bieden aan fictie, op straat, midden in de stad. De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht.

“It is a symbolic gesture in which literature takes over the streets and becomes the conqueror of public space, offering citizens a space for reflection and entertainment in which traffic withdraws to give way to the modest power of paper and the written word.”
Luzinterruptus https://www.luzinterruptus.com/

De kunstinstallatie wordt om 17:00 uur geopend door Eva Oosters, wethouder Cultuur van Utrecht, de straatverlichting gaat uit en daarna worden er paden gemaakt door de verlichte boekenrivier zodat mensen er ook doorheen kunnen lopen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook weer boeken mee te nemen. Zo krijgen de boeken nog een derde leven, bij een nieuwe eigenaar. De 10.000 boeken die samen het kunstwerk vormen zijn in de afgelopen maanden bijeen gebracht door de inwoners van Utrecht. Het kunstwerk is tot 03.00 uur ‘s nachts geopend en gratis toegankelijk.

Woord900

Diezelfde dag eindigt de schrijf- en residentietour van 10 Utrechtse schrijvers – in samenwerking met organisatie Mooie Woorden – bij het kunstwerk. De schrijvers presenteren dan hun nieuwe verhaal in het thema van 900 jaar Utrecht: stad zonder muren. In vijf locaties in de Minrebroederstraat treden tussen 17:30 en 19:00 uur deze auteurs op: Mariken Heitman, Corinne Heyrman, Martin Rombouts, Yael van der Wouden, Nisrine Mbarki, Hendrik de Pecker, Mia You, Steff Geelen, Asmae Amaddaou, Bakr Al Jaber. Ook is de bundel Woord900 gratis verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
Een project van Mooie Woorden www.mooiewoorden.org i.s.m. met ILFU.

ILFU – International Literature Festival Utrecht

ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale en nationale auteurs, Exploring Stories: schrijvers over urgente thema’s van deze tijd, Young Adult Literature Festival Utrecht (YALFU) en programma’s voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam en de Verhalenwedstrijd. De Nacht van de Poëzie vormt jaarlijks de feestelijke afsluiting van het festival. Bekijk het hele programma op www.ilfu.com

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands