Meteen naar de inhoud

Vrouwkje Tuinman ontvangt de C.C.S. Croneprijs van de gemeente Utrecht  

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Dichter, schrijver en columnist Vrouwkje Tuinman krijgt dit jaar de C.C.S. Croneprijs. Daarmee wordt haar naam opgetekend in een eervolle lijst van Utrechtse auteurs die deze literatuurprijs voor haar ontvingen, onder meer Manon Uphoff, Arthur Japin en Maxim Februari.

“De C.C.S. Croneprijs is een bijzondere waardering voor een talentvol schrijver”, zegt cultuurwethouder Eva Oosters. “Utrecht staat wereldwijd bekend als literatuurstad. Dat is mede dankzij auteurs als Vrouwkje Tuinman. Daar ben ik trots op. Tuinman is een zeer getalenteerd schrijver met een indrukwekkend oeuvre op haar naam.” Oosters reikt op 1 oktober de prijs uit tijdens het International Literature Festival Utrecht. Aan de C.C.S. Croneprijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Die dag worden ook de drie C.C.S. Crone Stipendia uitgereikt.

Zwaar en lichtvoetig tegelijk
De vakjury, bestaande uit hoogleraar Marc van Oostendorp, literatuur-ondernemer Chafina Bendahman, en boekhandelaar Tim van den Hoed, heeft lovende woorden voor Tuinman: “Vrouwkje Tuinmans oeuvre is rijk en gevarieerd: het bestaat uit zes dichtbundels, vier romans, een novelle en diverse bloemlezingen. Hoewel ze schrijft over ‘zware’ thema’s als rouw en afscheid, is haar oeuvre tegelijk lichtvoetig, absurdistisch grappig en met vaart geschreven.”

“De jury wil dat uitzonderlijke werk bekronen en bovendien met de C.C.S. Crone Prijs haar erkentelijkheid uitdrukken voor de grote inzet van Tuinman als organisator en initiatiefnemer van manifestaties en evenementen, waarmee zij het literaire leven in de stad Utrecht en in Nederland enorm heeft gestimuleerd. In 2005 was zij nog de ontvanger van het allereerste C.C.S. Crone Stipendium voor haar debuutbundel Vitrine. Nu vindt de jury de tijd rijp voor een bekroning van heel het oeuvre van Vrouwkje Tuinman.”

Stipendia voor drie beloftevolle Utrechtse auteurs

Naast de driejaarlijkse prijs reikt de gemeente Utrecht in samenwerking met het ILFU jaarlijks drie stimuleringsstipendia aan beloftevolle Utrechtse auteurs. De beurs van 3.000 euro is bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

Schrijver en radiomaker Nikki Dekker, scenarist, schrijver en podcastmaker Daan Windhorst en oprichter van podcastplatform Vriend van de Show en frontman van punkband Tenement Kids Gijs Wilbrink ontvangen dit jaar de C.C.S. Cronestipendia.

De C.C.S. Croneprijs en -stipendia zijn genoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914 – 1951). Utrecht heeft een lange literatuurgeschiedenis. De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma, Ingmar Heytze en Marieke Lucas Rijneveld. Vanwege z’n lange literaire historie met veel talentvolle schrijvers kreeg Utrecht in 2017 de titel de UNESCO-titel City of Literature. Utrecht is daarmee 1 van de 43 steden in de wereld die deze titel mag dragen.

Uit het juryrapport:
Nikki Dekker
“Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. In 2022 verscheen haar debuut Diepdiepblauw. De jury vindt dit een intrigerend en moedig boek waarin Dekker de onderwaterwereld op een onnavolgbare wijze weet te verbinden aan thema’s als gender en identiteit. Met deze schrijfstijl en inventiviteit heeft de jury alle vertrouwen in haar toekomstige projecten.”

Daan Windhorst
“Daan Windhorst (1990) is scenarist, schrijver en podcastmaker. In 2016 verscheen zijn bundel Gifjes, satirische en vervreemdende verhalen over de Nederlandse samenleving. De jury vindt dat hij ontzettend geestig schrijft, in een trefzekere stijl en is zeer nieuwsgierig naar de roman die hij van plan is te schrijven.”

Gijs Wilbrink
“Gijs Wilbrink (1984) is oprichter van podcastplatform Vriend van de Show en frontman van punkband Tenement Kids. Nu werkt hij aan zijn debuutroman. De jury wil die ambitie graag ondersteunen. Wilbrink schrijft heel beeldend en zintuiglijk, met scènes die lezen alsof je een film aan het kijken bent. En daarbij spelen delen van zijn roman zich ook nog eens af in het Utrecht van de jaren ’90.”

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands