Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg op openingsavond Sydney Festival met de opera Antarctica

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Na een succesvolle première tijdens het Holland Festival brengt Asko|Schönberg de opera Antarctica van de Australische componiste Mary Finsterer naar het internationaal vermaarde Sydney Festival in Australië. Antarctica speelt tijdens de openingsavond op 5 januari 2023 en nog drie keer erna. Ook speelt Asko|Schönberg tijdens het festival op 9 januari een concert in het Sydney Opera House, waarbij Nederlandse componisten in de spotlight staan.

Sinds 1977 speelt Sydney Festival zich jaarlijks af op vele locaties in de stad, van de straat tot het strand, en van statige theaters tot underground locaties. Niet alleen muziek komt aan bod maar ook theater, muziek, dans, beeldende kunsten en alle live-experimenten die daar tussenin zitten.

Antarctica

De opera Antarctica, geschreven in opdracht van Asko|Schönberg, verkent de historische, mythische en wetenschappelijke opvattingen en verhalen over het zuidelijke continent. Met een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen worden we meegevoerd naar de wereld van de Zuidpool. De opera ging in première bij het Holland Festival 2022 en werd enthousiast ontvangen door zowel publiek als pers. Het Sydney Festival nodigde Asko|Schönberg uit voor vier voorstellingen van Antarctica op het festival in januari 2023.

Ter voorbereiding van de multidisciplinaire opera werd een symposium georganiseerd aan de Universiteit van Tasmanië. Mary Finsterer, librettist Tom Wright en Fedor Teunnise, artistiek directeur Askoschönberg, ontmoetten daar arctische wetenschappers om kennis en inspiratie op te doen. Ze verzamelden verhalen en data uit veldwerk en verwerkten die in het libretto en de muziek. ‘We leven in een tijd waarin klimaatverandering elk aspect van ons leven op politiek, cultureel en wetenschappelijk niveau aan het destabiliseren is. We beseffen allemaal hoe kwetsbaar ons bestaan en onze planeet zijn’, aldus Finsterer.

De pers over Antarctica

Het Parool: Mary Finsterer gelooft niet meer in sprookjes. Ze goot haar zorg in een prachtige voorstelling, op een poëtisch libretto van Tom Wright.  

Theaterkrant.nl: Antarctica is een intermediale puzzel waarin opera, videografie en wetenschap samenkomen. […] Dit is waar libretto, muziek en scenografie samenkomen en raken aan grotere thema’s rondom Antarctica: wat is onze relatie tot dit continent? In hoeverre is die vanaf de 19e eeuw tot aan nu eigenlijk veranderd, en welke consequenties heeft deze koloniale mindset?

LimelightMagzine.com: The world premiere of this new Australian opera – a work that prompts dread as well as wonder about humanity’s relationship with the natural world – was an enormous triumph.

Exclusief concert met Nederlandse componisten samen met het Australische Ensemble Offspring

Asko|Schönberg sluit haar bezoek aan Sydney af met een concertprogramma waarin Nederlandse componisten aan het Australische publiek worden gepresenteerd. Om te beginnen een stuk van de invloedrijke componist Louis Andriessen. Hij heeft een enorme internationale reputatie, is schepper van een ontzagwekkend oeuvre en was leraar van een hele generatie toonaangevende hedendaagse componisten. Van deze generatie klinkt werk van Martijn Padding en de Australisch-Nederlandse Kate Moore.

  • Antarctica – 5, 6, 7, 8 januari in Carriageworks
  • Asko|Schönberg in concert with Ensemble Offspring – 9 januari in Sydney Opera House

Antarctica is een co-productie van Sydney Chamber Opera, Asko|Schönberg en Holland Festival, met steun van Carriageworks, NSW Government through Create NSW. Mary Finsterer compositie, Tom Wright libretto, Imara Savage regie, Jack Symonds dirigent, Mike Daly filmmaker, Australische zangers.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands