Meteen naar de inhoud

De kunstwereld is nog steeds wit en mannelijk.

De website waar de Nederlandse koepel van musea, de Museumvereniging, de gegevens over publiek en aantal werkenden bij de leden bijhoudt, was vandaag onbereikbaar. Misschien is dat omdat vandaag ook de toonaangevende website Artnet naar buiten kwam met veelzeggende cijfers over de kunstsector in de VS. In het rapport, getiteld The Burns Halperin Report, is een overzicht opgenomen over het aantal vrouwelijke en Zwarte kunstenaars dat een rol speelt bij de aankopen en exposities in de musea van de VS.

De cijfers zijn onthutsend voor wie dacht dat vooral de kunst inmiddels wel keurig representatief zou zijn. Hoewel vrouwen iets meer dan 50 procent van de wereldbevolking uitmaken, en ook bijna de helft van het aantal afgestudeerden van kunstacademies vrouw is, was de afgelopen jaren slechts 11 procent van de aankopen en 14 procent van de exposities in de VS gewijd aan het werk van vrouwelijke kunstenaars. Bij kunstveilingen was in slechts 3,3 procent van de gevallen een vrouwelijke kunstenaar in de verkoop. Het gaat daarbij steevast ook om recent werk van kunstenaars als Louise Bourgeois, Georgia O’Keeffe en Frida Kahlo.

Kleur ontbreekt

Binnen de groep vrouwelijke kunstenaars is het aantal vrouwen van kleur ook nog eens ondervertegenwoordigd. Ze maakten voor 0,5 procent deel uit van de aankopen in musea, terwijl ze 6,6 procent van de bevolking vormen. Zwarte kunstenaars (m/v/x) zijn sowieso ondervertegenwoordigd. Terwijl 8 procent van de kunstenaars in de VS Zwart is, maakten zij in de laatste jaren slechts 2 procent van de aankopen en 6 procent van de exposities uit.

Artnet constateert dat het ook hier vooral gaat om contemporaine kunstenaars, en dat de cijfers wel iets stijgen, maar dat dat nauwelijks merkbaar is.

Nu wordt het natuurlijk interessant om de zien of Nederland hierin sterk afwijkt van de VS. Je zou denken van wel, maar nog in 2019 constateerde Mama Cash in een onderzoek dat slechts 13,4 procent van de geëxposeerde kunstenaars in Nederlandse musea vrouw was. Een niet-representatief overzicht van tijdelijke exposities en galeries leverde op dat er in die sector meer vrouwen een rol spelen (tegen de 35%).

Over mensen van kleur waren destijds (en nu) nog geen cijfers bekend.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat we waard zijn.

Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Dat kon dankzij de gulle waardering van lezers zoals jij. Draag je ook bij?


Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands