Meteen naar de inhoud

Evenementen in het Amsterdam Museum – Maand mei 2023

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Naast een vaste collectiepresentatie aan de Amstel 51 en in Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht en wisselende tentoonstelling biedt het Amsterdam Museum een publieksprogramma aan. Op diverse locaties en voor een divers publiek. In mei 2023 staan de volgende evenementen opde agenda. Kijk op www.amsterdammuseum.nl voor de meest recente informatie.

Familievoorstelling ‘Sprookjes van Thuis’ in Huis Willet-Holthuysen

3 en 4 mei 2023

In de familievoorstelling Sprookjes van Thuis worden vier klassieke en moderne Oekraïense sprookjes vol fantasie, humor en symboliek vertaald in tekst, beweging en muziek. Op woensdag en donderdag 3 en 4 mei vanuit Huis Willet-Holthuysen.

Sprookjes van Thuis is een project van de Oekraïens-Nederlandse theatermaker Anastasiia Liubchenko. Door de Russische invasie in Oekraïne hebben veel Oekraïners moeten vluchten. In dit project werkt Liubchenko samen met zowel Oekraïense vluchtelingen als Nederlanders die professioneel actief zijn in het theater. Met de voorstelling Sprookjes van Thuis wil Liubchenko een bijdrage leveren aan de ontmoeting tussen Nederlanders en Oekraïners. Sprookjes volgens haar geven een heel andere, meer universele inkijk in een cultuur. Iedereen herkent de sprookjesvorm en heeft er een bepaalde vorm van nostalgie bij.

De voorstelling is een samenwerking tussen Stichting Mime Wave, het Amsterdam Museum en de Oekraïense school Dzherelo, Het Cultuur Participatiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Janivo.

Sprookjes van Thuis. Beeld Mime Wave
Sprookjes van Thuis. Beeld Mime Wave

Datum: 3 en 4 mei 2023
Tijd: Tijdsloten: 11:00, 13:00 en 15:00 uur
Locatie: Huis Willet-Holthuysen (Herengracht 605, Amsterdam)
Toegang: Tickets kosten EUR 12,50 voor volwassenen en EUR 5,00 voor kinderen.
Tickets zijn te bestellen via de website van het amsterdammuseum.nl
Info: https://www.amsterdammuseum.nl/events/sprookjes-van-thuis/82932
Voertaal: Nederlands en Oekraïens

Draaiorgel het Snotneusje op de Dam

5 mei, 12.45 – 15.45 uur

Tijdens Bevrijdingsdag zal het Snotneusje, een draaiorgel met een bijzonder heldenverhaal, te beluisteren zijn op de dam om 12.45, 13.45, 14.45, 15.30 uur.

Het Snotneusje

Op 7 mei 1945 was de Dam vol met blije Amsterdammers, samengestroomd om de Canadese bevrijders op te wachten. Uit het draaiorgel ‘Het Snotneusje’, gebouwd omstreeks 1935 door Fa. G. Perlee, klonk vrolijke muziek. Het feest werd echter omstreeks drie uur in de middag wreed verstoord toen onverwachts – de Duitsers hadden zich officieel al overgegeven – Duitse soldaten vanaf De Grote Club op de hoek van de Kalverstraat op de menigte begonnen te schieten. Paniek! Sommigen verschuilden zich achter het draaiorgel.

Tweeëntwintig mensen v www.amsterdammuseum.nlonden de dood, ruim honderd raakten gewond. Zonder ‘Het Snotneusje’ zouden er meer slachtoffers zijn gevallen. Nu drongen de kogels slechts in het draaiorgel. Bij een latere opknapbeurt zijn een paar van deze kogels teruggevonden. Deze ‘heldendaad’ heeft het kleine 48-toets draaiorgel een verdiende plaats gegeven in de collectie van het Amsterdam Museum.

Het Snotneusje is een collectiestuk van het Amsterdam Museum en is gewoonlijk te bewonderen in de vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam.

Datum: 5 mei 2023
Tijd: Het orgel draait muziek om 12.45, 13.45, 14.45 en 15.30 uur
Locatie: De Dam
Toegang: Gratis
Info: https://www.amsterdammuseum.nl/events/snotneusje-op-de-dam/83839

Talk: De bevrijdingsrok. Een gesprek over veerkracht in patchwork

5 mei 15.00 – 16.30 uur

Op vrijdag 5 mei opent stijlantropoloog Carmen Hogg een gesprek over veerkracht in patchwork. Ze zoomt in op het verhaal achter de bevrijdingsrok, waarvan er een aantal in de collectie van het Amsterdam Museum en te zien in de tentoonstelling Continue This Thread. Ze staat stil bij hoe handwerktechniek mensen kan samenbrengen en doen samenwerken en bij het feit dat in vrijheid leven vandaag de dag geen gegeven is. Het gesprek vindt plaats met curator Mode en Populaire Cultuur in het Amsterdam Museum Roberto Luis Martins, ontwerper Tess van Zalinge en Mansoureh Shojaee, initiatiefnemer van The Iranian Womens Movement Museum.

De Bevrijdingsrok

Een rok die symbool zou staan voor de wederopbouw van Nederland en het verwerken van persoonlijke oorlogservaringen. Initiatiefnemer en verzetsstrijder Mies Boissevain-van Lennep riep vrouwen in Nederland op om een Bevrijdingsrok te maken: een patchworkrok gemaakt uit resten van oude kleding en borduursels met symbolische betekenissen. Zo maakte Renetta Grabandt de rok op de afbeelding, die ze droeg tijdens de grote rokkenoptocht in 1948 ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina.

Sprekers

Tess van Zalinge (1989) is mede-curator van de tentoonstelling Continue This Thread in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

Dr. Mansoureh Shojaee (1958) is een vooraanstaande vrouwenrechtenactiviste en auteur uit Iran. Ze is één van de leiders van de Iranian Women’s Rights.

Roberto Luis Martins (1994) is sinds 2021 curator Mode en Populaire Cultuur bij het Amsterdam Museum en maakte samen met Tess van Zalinge en Karim Adduchi de tentoonstelling Continue This Thread in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

Carmen Hogg (MSc) is een stijlantropoloog, content creator en schrijver. Zij modereert deze Talk.

De Bevrijdingsrok. Collectie Amsterdam Museum
De Bevrijdingsrok. Collectie Amsterdam Museum

Datum: 5 mei 2023
Tijd: 15.00 – 16.30 uur
Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51)
Toegang: EUR 7,50
Voertaal: Nederlands
Info: https://www.amsterdammuseum.nl/events/talk-de-bevrijdingsrok/84048

Nieuwe VR-experience Abner Preis in het Amsterdam Museum

21 mei, 14.00 – 16.30 uur

Beeldend kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis presenteert samen met co-creator Zoe D’Amaro in het Amsterdam Museum aan de Amstel zijn nieuwe meeslepende VR storytelling ervaring. In het werk Blooming in a Ring of Fire delen vrouwen van verschillende leeftijden en afkomsten hun verhaal.

De VR-experience is vanaf 21 mei te bekijken in het Amsterdam Museum aan de Amstel. Op die dag is er tussen 14.00 – 16.30 uur een evenement om het werk te lanceren. Tijdens het launch event is iedereen welkom. Bezoekers kunnen luisteren naar speeches en muziek, de VR Experience uitproberen en is er een workshop papieren bloemen maken.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Plan International en de Nationale
Postcode Loterij.

Beeld van Abner Preis en Zoe D’Amaro uit het werk Blooming in a Ring of Fire
Beeld van Abner Preis en Zoe D’Amaro uit het werk Blooming in a Ring of Fire

Datum: 21 mei 2023
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51)
Toegang: Gratis. Reserveren verplicht.
Info: https://www.amsterdammuseum.nl/events/launch-event-abner-preis/84878

Female Gaze Tour

28 mei 2023, 11.30 – 12.30 uur

In deze reeks Female Gaze-rondleiding staat het Amsterdam Museum met verschillende gastrondleiders stil bij de vele vrouwen in de kunstwereld die in het verleden vaak niet de aandacht hebben gekregen die zij verdienen. In deze editie geeft Emmeline de Mooij (Feministische Handwerk Partij) haar perspectief op de tentoonstelling Continue This Thread.

De Feministische Handwerk Partij is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die Emmeline de Mooij samen met Margreet Sweerts begon om door middel van textielreparatie herstel tussen onszelf en de wereld om ons heen te bewerkstelligen. In de interactieve bijeenkomsten van de Feministische Handwerk Partij wordt textiel als medium gebruikt om, letterlijk en figuurlijk, te studeren, te repareren, te ontleren en te verstellen. Op die manier presenteert de partij de onderbelichte geschiedenis van de vrouw in relatie tot textielproductie.

Female Gaze Tour door de Feministische Handwerk Partij. Foto Fan Liau
Female Gaze Tour door de Feministische Handwerk Partij. Foto Fan Liau

Datum: Zondag 28 mei 2023
Tijd: 11.30 – 12.30 uur
Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel (Amstel 51)
Toegang: Gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs
Voertaal: Nederlands
Info: https://www.amsterdammuseum.nl/events/female-gaze-tour/83257
Female Gaze Tour door de Feministische Handwerk Partij. Foto Fan Liau.  

Amsterdam Museum tijdens Amsterdam Art week

31 mei t/m 4 juni 2023

Van 31 mei tot en met 4 juni 2023 vindt de 11e editie van Amsterdam Art Week plaats. Het Amsterdam Museum doet mee. Houd onze website in de gaten voor de programmering.

Info (vanaf 27 april): www.amsterdammuseum.nl

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands