Meteen naar de inhoud

Amsterdam Museum presenteert multimediale tentoonstelling van kunstenaar en muzikant ANOHNI in Huis Willet-Holthuysen

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Van 4 juni tot 29 oktober 2023 presenteert ANOHNI, de associate artist van het Holland Festival, een multimediale tentoonstelling in Huis Willet-Holthuysen: She Who Saw Beautiful Things. Met deze kunstopstelling eert ANOHNI haar voormalige samenwerkingspartner dr. Julia Yasuda. Ook zijn er foto’s te zien die zijn gemaakt door dier inmiddels overleden echtgenote Erika Yasuda. Deze worden nu voor het eerst tentoongesteld.

Terug naar Amsterdam

ANOHNI keert met deze expositie terug naar Amsterdam, de stad die haar wereld kleur gaf in het jaar dat ze hier als kind eind jaren zeventig woonde. Zij woonde toen in de Gerrit van der Veenstraat, waar zich, zo ontdekte ze later, tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de inlichtingendienst van de Duitse bezetter bevond. Dit gegeven inspireerde haar om een ode te willen brengen aan mensen die door de eeuwen heen gemarginaliseerd en vervolgd zijn – niet alleen vanwege hun afkomst of geloof, maar ook vanwege hun gender of seksuele voorkeur.

Julia en Erika Yasuda

Verder presenteert ANOHNI in deze tentoonstelling de nalatenschap van Julia en Erika Yasuda. Julia Yasuda, een interseksuele wiskundige uit Tokio, ontmoette haar vrouw Erika (1945/6-1986) eind jaren zeventig. Als fotografe, schrijfster en actrice legde Erika hun liefde vast in een reeks bijzondere foto’s van Julia en hun gemeenschappelijke vriendin Mako Midori, evenals portretten van hun twee katten. In deze tentoonstelling is hun nalatenschap te zien, aangevuld met ANOHNI’s eigen beeldhouwwerk, video, fotografie en handgeschilderde zijde. Samen weerspiegelen de werken een zorgvuldig gecomponeerde visie op vrouwelijkheid en androgynie.

image
Julia with Rose N.D. © Erika Yasuda (1979-1984)

Over ANOHNI

ANOHNI is artist in residence tijdens deze editie van het Holland Festival, dat van 3 tot en met 26 juni plaatsvindt. Ze is geboren in Engeland en leeft en werkt in Amerika als muzikant, beeldend kunstenaar en theaterregisseur. In 1995 richtte ze de performancegroep The Johnsons op, waarmee ze optrad met symfonieorkesten in operahuizen over de hele wereld, zoals het Sydney Opera House, het Royal Opera House in Londen, het Teatro Real in Madrid en Carnegie Hall in New York. Werk van ANOHNI werd eerder getoond in de Nikolaj Kunsthal, Kunsthalle Bielefeld, The Hammer Museum, The Kitchen en Sikemma Jenkins Gallery in New York. Ze was co-facilitator van het kunstproject FUTURE FEMINISM, dat werd gepresenteerd in The Hole in New York in 2014 en onderdeel was van ANOHNI’s artistieke residentie in Aarhus, Europese Culturele Hoofdstad in 2017.

Presentatie in Huis Willet-Holthuysen

image
Huis Willet-Holthuysen © Monique Vermeulen

image
Huis Willet-Holthuysen © Fred Ernst

De tentoonstelling She Who Saw Beautiful Things is te zien in het imposante Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, aan de Herengracht in Amsterdam. Het dubbele herenhuis heeft verschillende stijlkamers en een symmetrische Franse stijltuin, en herbergt tal van indrukwekkende historische voorwerpen. Deze presentatie maakt onderdeel uit van een reeks waarin Huis Willet-Holthuysen en haar collectie een relatie aangaan met andere verzamelingen van hedendaagse makers.Links:
Rechts:

Curator tours door tentoonstelling

Bezoekers kunnen meer te weten komen in de curator tours die Dorine Maat, junior conservator bij het Amsterdam Museum, op 11 juni, 25 juni, 15 juli en 10 september door de tentoonstelling geeft. De tours zijn gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs. Kijk voor meer informatie op de website van het Amsterdam Museum.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands