Meteen naar de inhoud

Collecting the City #3 in het teken van Gay Games, Amsterdamse vrouwen en de verdwijnende Indische toko 

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.
Vanaf 23 juni is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Collecting the City te zien. Voor de derde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer wordt de aandacht gericht op Amsterdamse toko’s, zijn er portretten met verhalen van vrouwen uit Nieuw-West, Noord en Zuidoost te beluisteren en wordt teruggeblikt op een bijzonder moment in de geschiedenis: de Gay Games 1998, die dit jaar 25 jaar geleden plaatsvonden in Amsterdam. 
 
Verhalen uit de stad
In Collecting the City  komen, net als in voorgaande edities, verschillende verhalen en perspectieven uit de stad samen. De expositie opent met portretten met audioverhalen van vrouwen uit Nieuw-West, Noord en Zuidoost. In de volgende ruimtes is de tentoonstelling over 25 jaar Gay Games te zien, waarin wordt teruggeblikt op dit bijzondere moment in de geschiedenis. De laatste ruimtes worden gevuld door de presentatie Toko Mokum, waarin op interactieve en theatrale wijze het verhaal vanuit de Indische gemeenschap over eetcultuur en toko’s in Amsterdam wordt verteld.
Vrouwen van…
In de eerste zalen is een presentatie van portretten en verhalen van vrouwen uit Amsterdam Zuidoost, Noord en Nieuw-West te zien. Ook worden er poppen geëxposeerd uit de winkel Colourful Goodies van Ellen Brudet, die speelgoed verkoopt waarin iedereen zich kan herkennen. Verder is er een nieuwe fotoserie te zien die gemaakt is vanuit de doorlopende samenwerking tussen het Amsterdam Museum en emancipatiecentrum Vrouw en Vaart in Osdorp. De fotoserie komt uit het tijdschrift Kruidenmix van Nieuw-West, gemaakt door herbalist Leoniek Bontje. Aan de hand van kruiden tekende zij verhalen op over familie, afkomst en identiteit.
Gay Games 1998
In de volgende ruimtes is een expositie zien over de Gay Games die in 1998 in Amsterdam werden gehouden. Dit evenement zette Amsterdam na een lange emancipatiestrijd op de kaart als een van de meest tolerante steden ter wereld. Aan de hand van objecten, foto’s en bewegend beeld wordt de bezoeker meegenomen naar de grootse opening in de Amsterdam ArenA, het sport- en culturele programma en de feesten, waaraan mensen van over de hele wereld meededen. Naast bestaand materiaal is actief gezocht naar nieuwe verhalen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht LHBTI+-sleutelfiguren, die hun herinneringen aan deze feestelijke week delen. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met onder andere IHLIA en Queer Amsterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met gastcurator Feargal Agard, directeur van Humans of Film Amsterdam, en Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023.

imageimage

Links: Presentatie bodybuilding (in aanloop naar Gay Games 1998), 1997, Marian Bakker.
Rechts: Scheidsrechter Smashing Pink (in aanloop naar Gay Games 1998), 1997, Marian Bakker.
Toko Mokum
In de tentoonstelling Toko Mokum wordt een interactieve installatie gepresenteerd over Indische toko’s en eetcultuur in Nederland. Riboet Verhalenkunst, een collectief van kunstenaars met Indische en Molukse roots, ziet steeds meer traditionele Aziatische toko’s verdwijnen. Ze vertellen in de tentoonstelling de verhalen van een aantal beeldbepalende Indische toko’s en laten zien hoe nieuwe generaties het tokogevoel doorvertalen naar deze tijd. Ook roepen ze bezoekers in de tentoonstelling op om zelf een recept of herinnering te delen of objecten in bruikleen te geven.

imageimage

Links: Toko Samoeaada, P.C. Hooftstraat, Stadsarchief Amsterdam, Eilers, F. Bernard (1878-1951)

Rechts: Toko Sarinah, Stadsarchief Amsterdam, Martin Alberts
Operatie Wonen
Tijdens deze editie van Collecting the City is ook de expositie Operatie Wonen nog steeds te zien. In Operatie Wonen wordt vanuit het heden teruggeblikt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. De bezoeker ziet de ontwikkeling van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten, waarbij wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Zit er een verschil in hoe je wílt wonen en hoe je op dit moment kunt wonen? En wat is hier de oplossing voor?

imageimage

Collecting the City – Museum om de Hoek Operatie Wonen. Foto Amsterdam Museum.
Over Collecting the City
Collecting the City is dé plek waar het Amsterdam Museum haar levendige stad verzamelt en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In deze periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over Amsterdam. Elk half jaar worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek, waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands