Meteen naar de inhoud

De Nacht van de Poëzie viert 40ste editie – Aanstaand Dichter des Vaderlands Babs Gons treedt toe tot de Nachtredactie

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Op 7 oktober vindt als afsluiting van het ILFU Festival de 40ste editie van de Nacht van de Poëzie plaats. In de Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns weer als vanouds een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’. Tot de eerste bevestigde dichtersnamen behoren twee oudgedienden die er al op de eerste Nacht in 1980 bij waren, Jean Pierre Rawie en Bart Chabot, evenals twee nieuwe talenten voor wie dit de eerste Nacht wordt: Mahat Arab en Alara Adilow. Ook Eva Gerlach is bij deze jubileumeditie van de partij. Van haar hand is de ‘nachtregel’ van dit jaar: ‘Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht.’ De rest van de line up wordt de komende maanden bekend gemaakt. De kaartverkoop is vandaag gestart.

De 40ste Nacht wordt even bijzonder als de voorgaande 39 nachten, met een twintigtal ijzersterke dichters en een handvol muzikanten, theatermakers en circusacts. En natuurlijk is er de Grote Zaal; die wonderlijke bijenkorf waar bezoekers in en uit kunnen zoemen. Ook is er voor iedere bezoeker weer een ‘nachtbundel’, met werk van de optredende dichters.

Babs Gons

Begin dit jaar is Babs Gons toegetreden tot de redactie, die verder bestaat uit oprichter Anneke van Dijk, journalist Piet Piryns, ILFU-programmeurs Michaël Stoker en Sophie Kok en de dichters Ingmar Heytze en Ester Naomi Perquin. Babs Gons is schrijver, dichter en organisator van verschillende poëzie- en spoken wordprogramma’s. Ze staat al decennia met haar gedichten op het podium, die in 2021 voor het eerst werden gebundeld in haar debuut Doe het toch maar. Babs Gons presenteerde jarenlang programma’s voor het ILFU en in 2019 maakte ze haar debuut op De Nacht van de Poëzie. Vanaf september zal Babs Gons twee jaar lang de functie van Dichter des Vaderlands vervullen.

Jubileum

In de aanloop naar deze 40ste editie staan we wel met een aantal extraatjes stil bij het jubileum. Dichter Maud Vanhauwaert heeft een lespakket samengesteld voor middelbare scholen. Jaarlijks bezoeken zo’n 180 scholieren De Nacht en met Mauds lespakket ‘Poorten tot de Nacht’ worden ze klaargestoomd tot volleerde Nachtbezoekers. Ook komt er een podcastserie waarin de goudmijn van bijna 300 uur audio van De Nacht wordt ontgonnen en verschijnt er een themanummer van het literaire tijdschrift Hollands Maandblad. Ten slotte hebben presentatoren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin een feestelijk jubileumkwartet samengesteld waarmee je op ludieke en leerzame wijze door 40 jaar Nacht van de Poëzie struint.

Kindernacht van de Poëzie

Nóg een jubileum: voor de vijfde keer vindt De Kindernacht van de Poëzie plaats, op de vooravond van De Nacht voor grote mensen en middenin de Kinderboekenweek, op 6 oktober. In de Bibliotheek Utrecht lezen o.a. Tjitske Jansen, Erik van Os en Najiba Abdellaoui hun mooiste gedichten voor. Iven Cudogham, de schrijver van het jaarlijkse lied van de Kinderboekenweek, presenteert de Kindernacht. En helemaal spectaculair: na afloop mogen de jeugdige bezoekers hun tentjes neerzetten en blijven ze slapen in de Bieb, tussen de boeken!

ILFU

Het ILFU (Internationaal Literatuur Festival Utrecht) organiseert jaarlijks in september een twee weken durend festival waarbij de literatuur centraal staat. Ook gedurende de rest van het jaar nodigt ILFU schrijvers uit. Het online platform ilfu.com publiceert dagelijks verhalen, gedichten, interviews en essays en wordt inmiddels ondersteund door 1200+ leden. De volgende editie van het festival vindt plaats van 23 september t/m 7 oktober 2023 en wordt afgesloten met de 40ste editie van de Nacht van de Poëzie.

40ste Nacht van de Poëzie
Zaterdag 7 oktober, 20:00 uur
TivoliVredenburg (Grote Zaal) Utrecht
Tickets: €30 – €42,50
De kaartverkoop is gestart.

Kindernacht van de Poëzie – ILFU X Bibliotheek Utrecht
Vrijdag 6 oktober 2023
Bibliotheek Utrecht – Neude
19.30 – 20.45 uur Programma, met aansluitend overnachten in de Bibliotheek
De kaartverkoop start 7 juni.

Meer informatie en tickets via
ilfu.com

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands