Meteen naar de inhoud

Monk dwingt concentratie af met Indra’s Net in het Holland Festival

De koepel van de imposante voormalige Gashouder op het Westergasterrein blijkt een prima akoestiek te bieden voor muziek. Daar had gisteravond de premiere plaats van Indra’s Net, de nieuwste compositie van zanger, regisseur en filmmaker Meredith Monk.

Beroemdheid vooral in de Verenigde Staten, waar zij al meer dan vijftig jaar minimale muziek componeert en uitvoert. Sinds 1978 samen met haar Vocal Ensemble, dat zij ook meenam naar Amsterdam.

Universele ziel

Monks werk kenmerkt zich door de menselijke stem als belangrijkste muziekinstrument in te zetten. ‘De muzikale stem heeft geen taal nodig en spreekt tot de universele ziel’, aldus Monk in een documentaire enkele jaren geleden. Alle nadruk ligt daarmee ook op het menselijk lichaam, dat zij in choreografieën abstracte patronen door de ruimte laat vormen, als performances.

In deze voorstelling staat de verbinding tussen mensen centraal; Indra’s net is een filosofisch concept uit het boeddhisme en verwijst naar de onderlinge verbondenheid van alle levende organismen op aarde. Monk is al sinds de jaren vijftig een overtuigd boeddist en dat komt duidelijk naar voren in haar werk.

Leeg scherm

Het was even wennen voor het veelkoppige publiek dat om het ronde podium heen was gegroepeerd. Er boven hing een rond scherm, een echo van de cirkelvormige architectuur van de Gashouder. Voorstellingen van Monk dwingen geduld en concentratie af; er is weinig actie, alle nadruk ligt op de zang die summier werd begeleid door enkele blaas- en strijksinstrumenten en een harp. De minimale muziek was zoals steeds sober geënsceneerd: alle zangers volledig in wit gekleed, terwijl ook het scherm lang leeg bleef.

Zo konden we ons optimaal richten op de vele modulaties van de mannen- en vrouwenstemmen. Monk zelf was een van hen- herkenbaar aan haar kleine gestalte en haar vlechten. De boeddistisch geschoolde, prachtig lage mannenstem die zo nu en dan de mantra OM chantte, had wel wat meer ruimte mogen krijgen in deze contemplatieve compositie.

Overgave

De performers bewogen al zingend naar elkaar toe en van elkaar af, vormden rijen, kwadraten en cirkels. Zoals dat hoort bij haar conceptuele stijl, werd er veel gevarieerd op thema’s, met soms een grapje tussendoor: klappertanden, tongklakken en andere gekke geluiden. Het verhinderde niet dat diverse bezoekers het concert voortijdig verlieten- de herhalingen kunnen eentoning zijn, Monks oeuvre vereist een meditatieve overgave die niet iedereen is gegeven.

Naar het eind toe won de performance aan kracht doordat een camera boven het ronde podium de bewegingen van de zangers projecteerde op het cirkelvormige scherm. Toen kwamen alle lijnen samen: van bovenaf zagen we ineens het patroon waarin de zangers zich bewogen en waarbij de muzikanten zich aansloten: draaiend rondom een heldere zon, verbonden door Indra’s net.

Gezien op 23 juni 2023

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands