Meteen naar de inhoud

Dichter des Vaderlands Babs Gons op tournee met 1000 dichters

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Op zondag 24 september wordt Babs Gons in Utrecht geïnstalleerd als Dichter des Vaderlands. Dat is tevens het startsein voor een twee weken durende tournee van Gons door Nederland en Vlaanderen, samen met duizend andere dichters. De poëziekaravaan ‘1000 Dichters’ verplaatst zich elke dag per tourbus naar een andere stad, om op 7 oktober weer terug te komen in Utrecht. Dan vindt de 40ste editie van De Nacht van de Poëzie plaats.

Het is vermoedelijk de langstdurende en grootste poëziemarathon uit de geschiedenis: 1000 dichters die twee weken lang in 13 verschillende steden hun gedichten voordragen. Babs Gons: “Ik wil heel graag de Dichter des Vaderlands van het héle land zijn en de komende twee jaar zo veel mogelijk plaatsen in alle provincies gaan bezoeken. De 1000 dichters-tournee is daarvan een geweldige start.”

De marathon wordt georganiseerd naar aanleiding van de 40ste editie van De Nacht van de Poëzie. Dat evenement brengt al sinds de vroege jaren tachtig poëzie in een uitverkochte Grote Zaal van TivoliVredenburg. Bij dit jubileum richt De Nacht zijn spotlight eenmalig op iedereen die een gedicht wil voorlezen.

De afgelopen maanden hebben meer dan duizend dichters uit het hele land zich opgegeven. De jongste deelnemer is 10, de oudste 86 en er wordt voorgelezen in twintig verschillende talen en dialecten, naast het Nederlands in o.a. het Hebreeuws, Arabisch, Turks, Italiaans, het Heëlesj, Venloos, Walchers en het Westerkwartiers.

Bij elke tourdag zijn er tevens voordrachten van dichters die in het verleden op De Nacht van de Poëzie stonden, zoals Vrouwkje Tuinman, Anne Vegter, Ted van Lieshout, Ingmar Heytze, Lévi Weemoedt, Radna Fabias, Simone Atangana Bekono en nachtpresentatoren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin. Muzikale en theatrale entr’actes worden verzorgd door onder meer Broeder Dieleman, Meindert Talma, Pete Wu, Esohe Weyden, Kush Band, Robin Scherpen, Gerson Main en Ma’MaQueen. In veel steden zijn buitengewone dichters (mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel) en ambassadeurs via Special Arts van de partij.

1000 Dichters, de Nacht van de Poëzie on tour is te zien in Utrecht, Haarlem, Almere, Meppel, Zwolle, Harlingen, Groningen, Eindhoven, Arnhem, Maastricht, Middelburg, Antwerpen en Rotterdam.

Alle optredens zijn gratis toegankelijk en bovendien online per livestream te volgen via de 1000 Dichters pagina van het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU)
ilfu.com/1000dichters

Het Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU) vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 7 oktober, met optredens van o.a. Mensje van Keulen, Maggie Nelson, Philippe Claudel en Georgi Gospodinov, en grote evenementen als het NK Poetry Slam, het Young Adultfestival en de 40ste Nacht van de Poëzie. Het festival opent op 24 september met de inhuldiging van Babs Gons als de nieuwe Dichter des Vaderlands.

Bekijk het hele festivalprogramma op https://ilfu.com

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands