Meteen naar de inhoud

Op 13 december kan de korting op Kunst en Cultuur al beginnen

Je las hier al gratis berichten. Doe daarom nu ook mee met Cultuurpers. We hebben meer dan 400 trouwe leden. Mensen die betrokken zijn bij de kunst, erin werken, het beleid bepalen. Mensen die een onafhankelijke kijk op kunstjournalistiek waarderen. Net als jij.

Word NU lid om Cultuurpers door te laten gaan!

Op 6 december wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd. een week later beginnen de behandelingen van de begroting die het zittende demissionaire kabinet in september heeft ingediend. De toenmalige staatssecretaris van Cultuur, Gunay Uslu, is inmiddels gevlogen en kan niet meer aangesproken worden op haar begroting. Iemand anders zal die begroting nu moeten verdedigen.

Wie zich afvroeg of de rust in de politiek op zijn minst tot de volgende begroting is gegarandeerd, kunnen we vertellen dat die garantie er niet is. Dat geldt voor alle begrotingen, en aangezien de PVV unaniem van mening is dat er geen geld meer naar de volgens Wilders ‘linkse’ cultuur mag, moet de sector zijn hart vasthouden.

Dit zegt de wet

In Nederland kan een demissionair kabinet namelijk een begroting indienen, zoals gebruikelijk is op Prinsjesdag in september. Dit is vooral een technische aangelegenheid; het kabinet beperkt zich dan tot het beheer van lopende zaken en zal geen nieuw beleid introduceren.

Wanneer er na de verkiezingen een nieuwe Tweede Kamer aantreedt, heeft deze zeker de mogelijkheid om wijzigingen in de begroting aan te brengen. De Tweede Kamer heeft het budgetrecht, wat inhoudt dat zij zowel de inkomsten als de uitgaven van de staat kan wijzigen. Dit is een belangrijk onderdeel van de controle die het parlement uitoefent op de regering.

In de praktijk betekent dit dat de nieuwe Tweede Kamer, na aantreden, de door het demissionaire kabinet voorgestelde begroting kan aanpassen. Dit gebeurt vaak via amendementen, waarbij Kamerleden wijzigingen voorstellen. Deze wijzigingen kunnen zowel klein als ingrijpend zijn, afhankelijk van de politieke samenstelling van de Kamer en de prioriteiten van de verschillende fracties.

Rustig slapen?

Dit zegt mijn adviseur OpenAI: “Het proces van begrotingsbehandeling is echter complex en vereist een meerderheid in de Kamer voor elke wijziging. Daarom zijn ingrijpende wijzigingen minder waarschijnlijk wanneer de samenstelling van de nieuwe Kamer sterk lijkt op die van de Kamer die het demissionaire kabinet steunde. Als er echter sprake is van een significante politieke verschuiving, kunnen er meer substantiële veranderingen worden doorgevoerd.

En dat is dus wat er nu aan de hand is. De Kamer is ingrijpend veranderd en kan – ook zonder nieuw Kabinet – alles overhoop gooien.

Uiteraard doet Cultuurpers verslag. Word lid, of doneer om dat mogelijk te blijven maken.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands