Meteen naar de inhoud

FRANS HALS MUSEUM EN AMSTERDAM MUSEUM LANCEREN PORTRETWEDSTRIJD GEZICHTEN VAN NOORD-HOLLAND

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het is tijd voor nieuwe gezichten en verhalen die de diversiteit van Noord-Holland weergeven.

Op maandag 5 februari 2024 gaat de portretwedstrijd van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum van start. Deze wedstrijd – die makers met en zonder ervaring oproept om inwoners van Noord-Holland vast te leggen – heeft het doel om de diversiteit van de provincie vast te leggen. De nieuwe gezichten en verhalen worden gepresenteerd in twee Gezichten van Noord-Holland tentoonstellingen in het Amsterdam Museum in 2024 en in het Frans Hals Museum in 2025.

Historische portretten, zoals in het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum, vertellen interessante verhalen over bewoners van Noord-Holland. Vaak waren het prominente of welvarende mannen die zichzelf lieten portretteren. De samenstelling van inwoners van Noord-Holland anno nu komt niet overeen met de portretten van destijds in de collecties van de musea. Om ervoor te zorgen dat alle 21e-eeuwse inwoners van Noord-Holland zich kunnen identificeren met de verhalen en gezichten die in de musea worden getoond, zijn het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum op zoek naar nieuwe portretten van de gezichten van nu.

Om dit te realiseren wordt onder andere de Gezichten van Noord-Holland portretwedstrijd gelanceerd, als onderdeel van het grotere gelijknamige project Gezichten van Noord-Holland dat werd gelanceerd in 2021.
“De portretwedstrijd is een viering van diversiteit en creativiteit. Deze wedstrijd is niet alleen een zoektocht naar portretten, maar ook naar verhalen die onze tijd weerspiegelen. Zo wordt een museumbezoek voor iedereen herkenbaar. Want om gehoord te worden, moet je ook te zien zijn.” – Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum.

Een portretwedstrijd voor iedereen

De portretwedstrijd start op maandag 5 februari 2024. Het is een uitnodiging voor iedereen, ongeacht ervaringsniveau, om ‘de gezichten van nu’ in Noord-Holland vast te leggen. Deelnemers hebben volledige vrijheid om te kiezen uit diverse media, zoals foto’s, video’s, schilderen, tekenen, gedichten, audio of andere creatieve expressievormen.

Prijzen en erkenning voor creativiteit

De winnaars krijgen een ereplek* in de tentoonstellingen in het Amsterdam Museum (2024) en het Frans Hals Museum (2025), en ontvangen ook een geldprijs per categorie:

  • Beste groepsportret: € 1.000, –
  • Beste individuele portret: € 1.000, –
  • Publieksprijs: € 500,-
  • Jongerenprijs: € 500,-

De vier prijswinnaars worden geselecteerd door een vakjury en door online publieksstemmingen. De jury bestaat uit Babs Gons (Dichter des Vaderlands), Sioe Jeng Tsao (illustrator en schrijver), Raquel van Haver (kunstenaar), Marwan Magroun (Fotograaf des Vaderlands), Aukje Dekker (kunstenaar) en Jan Hoek (fotograaf en kunstenaar). Ook delen de juryleden waardevolle tips voor het maken van een succesvol portret in een reeks inspiratievideo’s, die vanaf maandag 5 februari op de Gezichten van Noord-Holland website te bekijken zijn.

Naast de winnende portretten maken ook de overige ingezonden portretten de kans om een plekje te krijgen in de tentoonstellingen.

Meedoen en praktische informatie

  • Meedoen kan door een foto van het portret up te loaden via de website van het project.
  • Looptijd: maandag 5 februari – zondag 12 mei 2024
  • Stemperiode: maandag 13 mei – zondag 9 juni
  • Bekendmaking winnaars: juli 2024

Meer informatie, de voorwaarden en inspiratievideo’s van onze juryleden zijn vanaf 5 februari te vinden op gvnh.nl/portretwedstrijd.

Over Gezichten van Noord-Holland

Gezichten van Noord-Holland is een gezamenlijk initiatief van het Amsterdam Museum en het Frans Hals Museum. Binnen dit project werken de musea nauw samen met de inwoners en gemeenschappen uit de provincie, om nieuwe perspectieven, gezichten en verhalen te ontdekken en toe te voegen aan onze collectie. Dit wordt gerealiseerd door middel van de portretwedstrijd en samenwerkingen met culturele en maatschappelijke organisaties – waarbij in co- creatie met inwoners en kunstenaars nieuwe portretten ontstaan. Het Stratenmakers audiocollectief voegt hieraan toe door zes reizen door Noord-Holland te maken en verhalen en portretten van de inwoners op te halen. Een selectie van alle opgehaalde portretten en verhalen, wordt getoond in de Gezichten van Noord-Holland tentoonstellingen:

  • Amsterdam Museum: 27 juli t/m 11 november 2024
  • Frans Hals Museum: 3 april t/m 17 augustus 2025

Gezichten van Noord-Holland wordt gefinancierd door het ministerie van OCW in het kader van de Basisinfrastructuur (BIS) 2021-2024.

Over het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is hét kunstmuseum van Haarlem, met een collectie van internationale klasse en een sterke lokale verankering. We bewaren en presenteren de kunst van Haarlem, voor bewoners en bezoekers van de stad, voor nu en voor de toekomst. Ons museum is vernoemd naar Frans Hals, de in zijn tijd vernieuwende kunstenaar met een bijzonder oog voor de mens. Op dat fundament bouwen we verder. Het Frans Hals Museum wil een brede diversiteit van mensen en kunst samenbrengen. We bieden daarvoor inspiratie en ontmoeting tussen mensen, kunstenaars en kunst. Dit doen we voor en met gemeenschappen, binnen de muren van ons museum en in toenemende mate erbuiten.

Over het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van onze hoofdstad: over toen, nu en straks. Het museum brengt inzicht, verwondering en verbinding tot stand bij bezoekers en bewoners. Dat doet het Amsterdam Museum met tentoonstellingen, evenementen, publicaties en andere publieksproducten, zowel op fysieke locaties als online. Het Amsterdam Museum brengt de geschiedenis van Amsterdam tot leven en geeft inzicht in de identiteit van de stad; het museum daagt bewoners en bezoekers uit hun relatie tot de stad te verdiepen.

MEER INFORMATIE: gvnh.nl/portretwedstrijd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands