Meteen naar de inhoud

HISTORIA Revisited & HISTORIA Collectie – Tentoonstelling

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Binnenkort te zien bij het ZID Theater

HISTORIA: Een Reis door Culturen en Tijd

HISTORIA is de eerste danssolo van choreograaf en danser Issam Zemmouri. Met een achtergrond in dans uit Marokko en Frankrijk, is Zemmouri nu al ruim vijf jaar een vaste kracht bij ZID Theater in Nederland. Hij was ook een actieve deelnemer aan het FATE-trainingstraject (Future Academy on Tour in Europe), gericht op creatieve nieuwkomers met een vluchtverleden en/of migratieachtergrond.

In HISTORIA neemt Zemmouri ons mee op een persoonlijke reis door het Middellandse Zeegebied, waarbij hij verschillende culturen, talen en beschavingen verkent. Met krachtige poëtische beelden en een energieke danstaal staat de zoektocht naar bevrijding centraal in deze reis door verleden, heden en toekomst.

De voorstelling, die eind 2020 als work-in-progress te zien was tijdens ZID’s ExploreZ festival, ging in première tijdens het Amsterdam Fringe Festival 2021 en toerde daarna door Portugal en Duitsland.

HISTORIA Revisited: Een Persoonlijke Odyssee

In deze vernieuwde versie van HISTORIA staat de persoonlijke reis van Issam centraal. De voorstelling stelt de vraag: “Mag ik mijzelf zijn?” terwijl de reiziger geconfronteerd wordt met obstakels en spelregels die anderen bepalen. Elke stap heeft directe gevolgen voor de situaties waarin hij terechtkomt.

HISTORIA ontvouwt zich in een hoog tempo, begeleid door muziek uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Als een moderne Odysseus beleeft het hoofdpersonage verschillende avonturen, steeds op zoek naar zijn persoonlijke waarheid achter symbolen, normen en waarden.

HISTORIA Collection: Waar Dans en Schilderkunst Samenkomen

Gelijktijdig met de voorstelling is er in galerie DE BOUWPUT een tentoonstelling te zien met schilderijen van Issam Zemmouri. Deze werken, gemaakt tijdens de ontwikkeling van HISTORIA, vormen een visuele vertaling van zijn betoverende dansvoorstelling.

“Wanneer dans en schilderkunst samenkomen, ontstaat er een compleet nieuwe taal,” aldus Zemmouri. De HISTORIA Collection toont een reeks schilderijen geïnspireerd op scènes uit de dansvoorstelling, waarbij elk schilderij een uniek moment en de kenmerkende dramatiek van HISTORIA weergeeft.

Over Issam Zemmouri

Issam Zemmouri is een choreograaf en danser met een unieke stijl die hedendaagse dans, fysieke expressie en sterke beeldende elementen combineert. Met zijn bijzondere fysieke en beeldende taal transformeert hij de ruimte en het personage steeds opnieuw tot een verrassende beleving. Hij excelleert in het werken met objecten die de perceptie van de toeschouwer uitdagen.

Via dans adresseert Zemmouri gevoelige onderwerpen waar woorden tekortschieten. Ondanks zijn in de loop der jaren ontwikkelde visuele beperking, zet hij alles op alles om zijn ambities waar te maken.

Praktische informatie

HISTORIA Collection – Tentoonstelling

  • Opening: Dinsdag 9 juli, 17:00 uur
  • Locatie: De Bouwput, Ferdinand Huyckstraat 74, 1061 HW Amsterdam

HISTORIA Revisited – Voorstelling

  • Datum: Zaterdag 13 juli, 20:00 uur (start voorstelling)
  • Nagesprek: 21:00 uur
  • Locatie: ZID Theater, Roos van Dekamaweg 1, 1061 HR Amsterdam

Voor meer informatie en tickets, bezoek www.zidtheater.nl.

Credits: Concept, choreografie en dans: Issam Zemmouri | Artistiek advies: Christian Guerematchi

Foto: The Photographer / Greg Litwin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands