Ga naar de inhoud

‘Kabinet trekt toch extra geld uit voor Twentse musea’, riep Tubantia. Maar dat is niet zo

Je las hier al gratis berichten. Doe daarom nu ook mee met Cultuurpers. We hebben meer dan 400 trouwe leden. Mensen die betrokken zijn bij de kunst, erin werken, het beleid bepalen. Mensen die een onafhankelijke kijk op kunstjournalistiek waarderen. Net als jij.

Word NU lid om Cultuurpers door te laten gaan!

Het was een opmerkelijk bericht, vanmorgen. Volgens dagblad Tubantia was het nieuwe kabinet alsnog bereid om extra geld beschikbaar te stellen voor regionale musea in Twente. Het zou gaan om een bedrag van 1,5 miljoen euro, bestemd voor het opzetten van een gemeenschappelijke presentatie van de geschiedenis van Twente door De Museumfabriek in Enschede en Techniekmuseum Oyfo in Hengelo.

Volgens de krant kwam het besluit voor de betrokken instellingen als een grote verrassing. Eerder dit jaar liet de Raad voor Cultuur, het voornaamste adviesorgaan van de regering, nog weten geen heil te zien in de plannen van de twee musea voor wat ‘Verhaal van Twente’, zoals hun initiatief wordt genoemd

Tot zover de krant, die ook nog een blij verraste museumdirecteur citeert, die er “ongelofelijk blij mee” is: “De teleurstelling over de afwijzing door de Raad van Cultuur was groot. Nu ligt alles weer open. Dat geeft hoop en vertrouwen.”

Geen wijziging

Volgens Tubantia is het besluit van minister Bruins opmerkelijk omdat het een van de weinige wijzigingen betreft die hij in het totale pakket van cultuursubsidies voor de komende vier jaar heeft aangebracht. En daar gaat het fout, blijkt bij navraag bij het ministerie. Een woordvoerder van Eppo Bruins verklaart desgevraagd via WhatsApp: “Op basis van de ministeriële regeling is er plaats voor 12 (samenwerkingen van) regionale musea, 1 per provincie. De raad heeft negatief geadviseerd over de ingediende aanvragen vanuit Groningen en Overijssel. Omdat de middelen dus specifiek gekoppeld waren aan de betreffende provincie, is besloten een nieuwe aanvraag mogelijk te maken. Het gaat dus niet om nieuw of extra geld. Op deze manier wordt verzekerd dat er ook in Groningen en Overijssel een regionaal museum wordt ondersteund voor de activiteiten.”

Er is dus geen nieuw geld beschikbaar gekomen, maar minder geld bespaard. De minister geeft de musea in Groningen en Overijssel een tweede kans om geld dat al gereserveerd was, alsnog te besteden. Het plan moet beter. De afwijking van het advies van de Raad voor Cultuur is dus alleen dat die dat niet gezegd heeft. De bedragen van respectievelijk 250.000 en 298.000 euro zijn door de Raad ook niet elders bestemd. 

De Raad zal ook opnieuw een eigen oordeel over de nieuwe aanvragen vellen, meldt het ministerie. Wat er gebeurt wanneer ook die worden afgewezen, blijft nog even gissen, maar de reservering ligt hoe dan ook vast.

Alle andere afgewezen instellingen die op basis van de berichtgeving in Tubantia al aan het hopen waren dat de minister ook voor hen alsnog een uitzondering zou maken, hebben er dus niets aan. De portemonnee van het ministerie gaat niet verder open, en gezien de verhoudingen in de coalitie is dat al meer dan we mochten durven hopen. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands