Martijn Padding heeft iets bijzonders gedaan met Beethovens 10e. Hij maakte van het stuk dat de dove componist nooit echt helenmaal schreef een ervaring die je, zoals Volkskrantrecensent Frits van der Waa het uitdrukte, je deed voelen

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

hoe het klonk tussen Beethovens oren.

Volgens de NRC klonk het

Indrukwekkend: de van alle heroïek ontdane scheppingssfeer, alsof je door twee eeuwen dichte mist de contouren van een groot maar eenzaam en doof componist ontwaart.

Dat het wat wollig klonk omschreef Trouw-medewerker Peter van der Lint ook treffend:

Als in een quilt naaide hij Beethoven-achtige motiefjes en klanken aan elkaar totdat er een mooie Beethovendeken ontstaat. Geestig, overuigend en authentiek patchwork.

Dit stuk van Padding was een kadootje bij de volledige cyclus van Beethovens negen wel voltooide symphonieën en daarover zijn eigenlijk alle dagbladrecensenten het eens: Fel flitsend klonk het volgens Trouw, en niet alleen scherp en hard op rij zes van de parterre, waar de meeste recensenten zitten, maar ook in de nok van het Muziekgebouw, waar Peter ven der Lint kennelijk een spion had geposteerd, kwam alles helder en sterk over.

Naast het enthousiasme van Volkskrant en NRC is de enige lichte wanklank te horen bij Het Parool, waar Roeland Hazendonk vindt dat dirigent Van Immerseel van het ensemble Anima Eterna net niet slaagt voor zijn beethoven-examen:

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Tijdens de eerste twee concerten in zijn cyclus was het qua interpretatie nogal vlak, ondanks van goede – en soms echt te snelle – snelle tempi.

Lof is er op diverse plekken ook voor de Cellosuites van Bach, uitgevoerd door Jean-Guihen Queyras. Volgens Erik Voermans van het Parool in ieder geval:

…elke sarabande was een wonder wonder van zangkunst, elke Gigue huppelde als een spelend kind en de Bourrées in Suite nr 4 gonsden en gromden verlekkerd. De aanblik van Quyeras zittende gestalte – hij speelde vaak met de ogen dicht – maakte het feest compleet.

Op deze site is ook nog een iets minder enthousiaste mening te lezen van gastrecensent Frank van Berkel, voor het evenwicht.

Als altijd: tweet uw reacties met hashtag #hf10, of gebruik de reageermogelijkheid op deze site als u zelf een opinie kwijt wilt.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.
Reblog this post [with Zemanta]

Foto bovenaan:
Scroll naar top