Meteen naar de inhoud

‘Homofiliepropaganda gaat niet over homofilie’: Rotterdam steunt Gergiev

Ze zaten er verschrikkelijk mee in hun maag. Daar in Rotterdam, bij De Doelen. Want ‘hun’ Valery Gergiev, oud chef van het lokale orkest en naamgever van het prestigieuze festival dat soms in september wordt gehouden, houdt niet van homo’s. Althans, dat geloofden wij allemaal toen hij zijn boezemvriend Vladimir Poetin steunde bij het uitvaardigen van de wet die homopropaganda in de buurt van minderjarigen verbood.

U weet wel. Diezelfde wet die verbiedt dat atleten bij de winterolympiade hun partner mogen zien als ze toevallig niet hetero is.

Nou. Dus. Het Rotterdams Philhomonisch Orkest zegt nu in een persverklaring, mede gesteund door het college van B&W van de Maasstad, dat Gergiev niet tegen homo’s is, zolang ze maar uit de buurt van minderjarigen blijven. Dat zei de meesterdirigent eerder al in reactie op een paar boze artikelen in de media, en dat vinden ze daar nu ook.

[Tweet “Volgens Gergiev is de minimale afstand tussen een homo en een minderjarige 45.000 kilometer.”]

Hóe ver uit de buurt van minderjarigen die homo’s precies moeten blijven, specificeren ze niet. Volgens Poetin en dus ook Gergiev is de minimale afstand tussen een homo en een willekeurige minderjarige ongeveer 45.000 kilometer. Liefst verder.

Of het Rotterdams Philharmonisch er ook zo over denkt, vertelt het persbericht niet.

De verklaring vind u hieronder:

Persverklaring Gergiev Festival en Gemeente Rotterdam

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Gemeente Rotterdam zien geen reden om naar aanleiding van de recente berichtgeving in de Nederlandse en Duitse pers over vermeende uitspraken van Gergiev het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival op enigerlei wijze ter discussie te stellen. Op basis van de informatie waarover zij beschikken zijn de uitspraken van Gergiev in een Volkskrant-artikel van 10 september uit hun verband gehaald.

In het artikel wordt Gergiev gevraagd naar zijn standpunt over de Russische wet tegen ‘homopropaganda’ onder minderjarigen. Gergiev zegt dat de wet vaak verkeerd wordt begrepen, ook in Nederland. ‘In Rusland doen we er alles aan om kinderen te beschermen tegen pedofielen. Deze wet gaat niet om homoseksualiteit, maar is gericht tegen pedofilie.’

Vorige maand reageerde Valery Gergiev al op protesten in Londen met een verklaring op zijn Facebook-pagina. Hij stelt dat hij niemand discrimineert, homo of anderszins. Hij zegt dat het onjuist is te suggereren dat hij anti-homowetgeving steunt. In zijn werk gaat hij uit van gelijke rechten voor alle mensen.

‘In al die jaren van samenwerking heb ik dat ook ervaren’, aldus Hans Waege, algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gergiev Festival: ‘Onze instelling draagt de fundamentele waarden van Nederland en de West-Europese cultuur uit. Dat zullen we op onze manier blijven doen.’

Cultuurwethouder Antoinette Laan: ‘Het Gergiev-festival ontvangt subsidie vanwege de artistieke kwaliteiten. Op basis van de informatie waarover we nu beschikken zien we geen aanleiding om die subsidie te verminderen of stop te zetten.’

6 November: Statement Valery Gergiev

I am aware of the gay rights protest that took place at the Barbican last week prior to my concert with the LSO. I have said before that I do not discriminate against anyone, gay or otherwise, and never have done, and as head of the Mariinsky Theatre this is our policy. It is wrong to suggest that I have ever supported anti-gay legislation and in all my work I have upheld equal rights for all people. I am an artist and have for over three decades worked with tens of thousands of people in dozens of countries from all walks of life and many of them are indeed my friends. I collaborate with and support all my colleagues in the endeavour for music and art. This is my focus as a conductor, musician, artist and as Artistic and General Director of the Mariinsky Theatre and Principal Conductor of the London Symphony Orchestra.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur