Meteen naar de inhoud

NRC Next checkt maar half: concertbezoek loopt wel degelijk terug

Het is nog erger
Update n.a.v. publieksvraag. Wilmar de Visser, contrabassist bij het Radiofilharmonisch orkest, meende andere cijfers te hebben gezien bij OCW, maar toen we dat uitzochten, bleken die cijfers nog erger dan we hier al vermoedden.  Omdat het een uitsplitsing over het genre klassiek en opera betreft, hier het antwoord: “Ik heb het even gecheckt, maar je gooit je eigen glazen in. Het gemiddeld aantal bezoekers bij opera en orkesten samen (omdat je 2012 niet uitsplitst) is schrikbarend teruggelopen in Nederland tussen 2011 en 2012. Namelijk van repectievelijk 982 in 2011 tot 729 in 2012. Dat is een daling met bijna 25%.”

Voor de volledigheid het rapoort van het ministerie met alle cijfers. Dat nuanceert het beeld iets. Maar tussen 2009 en 2012 is de tendens niet positief. Vooral het orkest van het Oosten spingt eruit, maar ook Limburg, en een aantal randstedelijke ensembles scoren slecht.
Voor de volledigheid het rapoort van het ministerie met alle cijfers. Dat nuanceert het beeld iets. Maar tussen 2009 en 2012 is de tendens niet positief. Vooral het orkest van het Oosten spingt eruit, maar ook Limburg, en een aantal randstedelijke ensembles scoren slecht.

Onze favoriete rubriek in NRC Next zit er vandaag naast. In de ijver om te checken of het bezoek aan klassieke concerten in ‘de regio’ terugloopt, zoals Melle Daamen onlangs beweerde, ging men op onderzoek uit. Nu ja, onderzoek: van achter het bureau werden een paar zalen en orkestdirecteuren gebeld, en die zeiden dat het fan-tas-tisch ging, en dus constateert ’s lands kleinste kwaliteitskrant dat Melle Daamen poep praat.

Nu weten we dat je erg populair wordt in de kunstsector als je zegt dat Melle Daamen poep praat, maar we dachten er toch van achter het bureau even een ander onderzoekje tegenaan te gooien. Op internet. Bij het cbs. En wat blijkt: zoals we al eerder zagen loopt het gemiddeld aantal bezoekers bij concerten gestaag terug, terwijl het aantal concerten alleen maar toeneemt. Precies het punt dat Melle Daamen eerder maakte, waarmee dus aangetoond is dat deze stevig formulerende en veelgeplaagde kunstmanager geen poep praat.

[Tweet “Nu weten we dat je erg populair wordt in de kunstsector als je zegt dat Melle Daamen poep praat, maar…”]

Deze keer.

Het bezoek daalde van 515 bezoekers gemiddeld bij 10.421 concerten in 1999 tot 427 bezoekers gemiddeld bij 17.755 concerten in 2012. Nou vooruit. Dit gaat natuurlijk niet alleen over klassieke muziek, maar over alle muziek. Het kan dus zijn dat het bij klassieke muziek tegen de trend in inderdaad fan-tas-tisch gaat, maar laten we zeggen: dat lijkt sterk. En bovendien, dat onderzoek je niet met een paar telefoontjes met mensen die er alle belang bij hebben om gunstige cijfers te geven.

Wij beoordelen de stelling van NRC Next dus als: onwaar.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands