Ga naar de inhoud

Kunstopleiding geen rendement? Het is maar wat je doel is.

Op school hadden we vroeger een heel goede manier om de kwaliteit van wijn te checken: het rendement. Wijn met 14% alcohol was beter dan wijn met 12% alcohol. Het doel was immers helder: er moest dronken geworden worden. Wijn van 14% is daarbij effectiever. Dus dronken we het liefst wijn met een rendement van minstens 14%.

De Algemene Rekenkamer heeft nu het rendement van allerlei studies uitgerekend. Wat blijkt? Een economiestudie geeft een hoger rendement dan een kunstopleiding, of een filosofie- of letterenstudie. Niemand kijkt daarvan op.

En dat is best wel vreemd.

Rendement is het verschil tussen input en output. Maar je kunt zoveel dingen ergens in stoppen en ergens uithalen, dat het best belangrijk is wélk rendement je nu eigenlijk wilt bepalen. Het is de Algemene Rekenkamer duidelijk te doen om het snelle geld: je stopt ergens snel geld in (een universiteit, een student) en haalt er vervolgens zo snel mogelijk weer geld uit (inkomstenbelasting). Wanneer je dat sommetje maakt, zal er best een uitkomst volgen zoals de Rekenkamer heeft uitgerekend.

[Tweet ” Je kunt alleen  rendement bepalen van iets waar je waarde aan toekent”]

Maar er is zoveel meer rendement uit te rekenen: levensvreugde, gezondheid, maatschappelijke cohesie, milieukwaliteit, alimentatiekosten. Allemaal zaken waar de harde economen van de rekenkamer natuurlijk niet aan durven te beginnen, want ze kennen daar de waarde niet van. En je kunt alleen rendement van iets bepalen als je er waarde aan toekent.

Op onze schoolfeestjes werden we heel snel heel erg dronken van onze hoogrendementswijn. Missie geslaagd. Vooral Australië (toen in opkomst) leverde de goedkope high energy fuel voor onze liederlijke bijeenkomsten. Later, best veel later, ontdekten enkelen van ons dat het bij wijn eigenlijk vooral om smaak, diepgang, verrassing, blijdschap ging, en dat dronken worden een vaak onbedoeld bijverschijnsel was. Al zijn enkelen daar nooit meer van bijgekomen.

Wat dat betreft verkeert de Rekenkamer dus in twijfelachtig gezelschap

Meer weten?
De gezaghebbende website Follow The Money maakt ook in economische zin gehakt van het onderzoek van de Rekenkamer.    

zuipen

 

15 gedachten over “Kunstopleiding geen rendement? Het is maar wat je doel is.”

Reacties zijn gesloten.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands