Meteen naar de inhoud

Nog een opsteker voor Nederland: Ministerie snapt nut muziekonderwijs.

De deskundigen hebben een inspirerende handreiking geschreven, die het belang van goed muziekonderwijs aantoont en ook duidelijk maakt welke stappen daarvoor gezet moeten worden. De deskundigen hebben daarvoor met vertegenwoordigers van het primair onderwijs, pabo’s en de cultuursector gesproken. De handreiking heeft een breed draagvlak. Net als de deskundigen ben ik van mening dat goed muziekonderwijs een verantwoordelijkheid is van de rijksoverheid, waarbij zoveel mogelijk partijen betrokken moeten worden.’

Het staat er dus echt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap luistert eindelijk naar de verstandige mensen uit het veld. Waar de VVD op alle gebieden die de leden eng vinden roept: ‘dat zoeken jullie maar mooi zelf uit!’, heeft PvdA minister Bussemaker bedacht dat de overheid daar dan toch minstens voor de helft aan mee moet werken. Dus steekt het ministerie 25 miljoen in muziekonderwijs aan de kleintjes, terwijl Joop van den Ende en Koningin Maxima via het Oranjefonds de andere helft bijpassen.

Grappig is wel dat de minister in haar kamerbrief vertelt dat het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst van vitaal belang is voor haar beleid. Toevallig het enige landelijke kennisinstituut dat niet door haar voorganger kon worden wegbezuinigd. Stiekem word ik dan best benieuwd hoe belangrijk ze die andere kennisinstituten had gevonden, als die er nog waren geweest.

Maar genoeg gezeurd: tijd voor Jip en Janneke Champagne.

Wat denkt u: is dit genoeg om de Nederlandse cultuur te redden? Vul ons aan in de comments.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands