Ga naar de inhoud

Ex-danser wordt kunstschilder en doet meteen mee met Project Rembrandt

Grootvader van vijf kleinkinderen en pas 53 jaar oud. Tekenend voor Rob Sjouke, die graag zijn leven in grote gebaren uitdrukt. Het zal niet voor niets zijn dat hij danser was bij Het Nationale Ballet en dat daar nu zijn zoon carrière maakt als danser. Toch gaat dit stukje niet over Rob Sjouke de ex-danser, maar over Rob de kunstschilder, die meedoet aan Project Rembrandt 2020.

Danswereld

Dansfilm Kröller-Müller Museum
Dansfilm Kröller-Müller Museum

Ik ken Rob al een tijdje. Hij was de getalenteerde student aan de Dansvakopleiding aan het Koninklijk Conservatorium. Hij was de showbink. Had alles mee in zijn lichaam, de beste balletvoeten die je kunt bedenken (een zeer hoge, door alle dansers gewenste, wreef), klassieke lijnen, een mooie kop met een flinke bos haar. Een goede babbel ook en een Haagse eigengereidheid. Dat zal de reden zijn geweest dat hij vaak de les werd uitgestuurd. Samen met mij.

Hoe dan ook, Rob maakte een mooie carrière als danser: van Northern Ballet in Engeland tot het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, om vervolgens indruk te maken bij Het Nationale Ballet. Zijn zoon Sem Sjouke is daar nu Nederlands danstalent en ontpopt zich langzaam tot filmer (zie een nieuw dansproject gefilmd in het Kröller-Müller Museum). Een trotse vader dus.

Switch

Je ziet het vaker: dansers die na jarenlang met hun uiterlijk bezig te zijn, kiezen voor een leven gericht op anderen. Na zijn dansen gooide Rob zijn carrière om naar maatschappelijk werker. Keihard aan de slag met de zelfkant van de samenleving als manager in een buurtcentrum van het Leger des Heils. Belde ik hem op, stond hij net een groep Marokkaanse jongeren op een schoolplein op te voeden, kom ik bij hem thuis, is bij bezig een Bulgaars gezin op te vangen. Doelgroepen die anderen het liefst links laten liggen, zijn doelgroepen voor Rob.

Project Rembrandt

Maar de kunst trekt aan hem, de minnares die er nog steeds goed uitziet steekt weer haar kop op. Binnen vijf jaar leerde hij zichzelf het ambacht van portretschilderen, is er helemaal vol van, strooit met termen als pigment, medium of kleurcontrast. Kun je daar nu wel van rondkomen?, vraag ik mij af. Een rotvraag, die juist altijd aan beginnende dansers wordt gesteld. Rob is echter bereid diep te gaan, de armoede in ook. Zijn vrouw Iris werkt in een tuincentrum en ze passen op de kleinkinderen, dus Rob moet extra aan de bak om te verdienen als kunstschilder.

Meedoen aan Project Rembrandt komt daarom goed uit. Omdat iedereen hem aanraadde het gewoon te proberen, meldde hij zich met bijna duizend amateurschilders aan om in een half jaar tijd en onder toeziend oog van onder andere Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, zich het oude ambacht van kunstschilder eigen te maken. Het serieuze programma wordt van een luchtige noot voorzien met een Gerard Joling of Simone Kleinsma en Rob zal zich, mits hij voorbij de eerste ronde komt in het programma, tussen deze creatieve tegenpolen als een vis in het water voelen. Had ik al gezegd dat hij een showbink was op school?

IJdelheid

Ach, alles is ijdelheid, zegt Prediker. Maar dat hoef je Rob niet te vertellen. Hij kent het beste en slechtste van beide werelden, van uiterlijk en innerlijk. En dat kan hij je in een gloedvol half poëtisch betoog, dat redelijk onbegrijpelijk wordt maar toch weer logisch is, voorhouden. Of je absint op hebt, plaag ik hem dan.

Als we het dan toch over Van Gogh hebben: ondanks dat die als een evangelist in zijn werk wordt beschouwd, gaat Robs voorkeur uit naar Rembrandt. Om met zijn woorden te spreken: ‘Rembrandt zocht God door mensen te schilderen en de mensheid is toch vaak op zoek naar God. Maak daar een schilderij van en je hebt ware kunst.’

Goed om te weten Goed om te weten
Project Rembrandt van de NTR gaat op 25 oktober van start. Kijk hier voor een indruk van Robs werk.

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserView Author posts

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands