Meteen naar de inhoud

Nederland derde van de wereld met Coronasteun voor kunstsector

De Verenigde Staten van Amerika hebben 18 miljard dollar (15 miljard euro) uitgegeven aan coronasteun voor de kunsten. Dat is meer dan enig ander land ter wereld en best opvallend voor een land dat niet beroemd is vanwege de kunstsubsidiëring. Frankrijk staat tweede, met een steunpakket ter waarde van 8,3 miljard dollar (6,9 miljard euro). Flinke bedragen, waar de 1,8 miljard euro van Nederland, inclusief de garantieregeling voor festivals die deze week werd ingesteld, nogal schril bij af lijkt te steken. Duitsland gaf bijvoorbeeld 2 miljard euro uit om de kunstsector door de coronacrisis heen te slepen.

De Amerikaanse site Artnet komt met deze doorrekening en het zijn hoe dan ook bijzondere cijfers, ook al staat Nederland dus niet in dit overzicht. Dat moesten we er zelf even bij rekenen. Onze 1,8 miljard is samengesteld uit de steunpakketten van 2020, inclusief de omstreden bijdragen die moeten lopen via de gemeentebegrotingen, dus wellicht moeten we die 1,8 miljard iets lager zetten: 1,5 miljard lijkt een beter getal.

Per hoofd

En dan gebeurt er dus iets interessants wanneer we gaan kijken op hoeveel euro per hoofd van de bevolking dat uitkomt. Nederland geeft dan € 88,24 per hoofd van de bevolking uit aan steun voor de theaters, musea, bioscopen en kunstenaars. Dan doen we het op zich nog niet eens zo slecht, blijkt.  

Frankrijk is wereldwijd het meest ruimhartig en spendeert €106,21 aan de kunst in coronatijd. Canada is een goede tweede met €103,52, maar Nederland staat dan opeens wereldwijd op de derde plek, met die €88,24. Ver boven Noorwegen (€ 82) en helemaal ver boven Duitsland, waar tot nu toe iedereen zo jaloers op was. Per hoofd van de bevolking geven onze oosterburen slechts €23,69 euro uit aan steun voor de kunsten in coronatijd. 

Het hele (naar euro’s omgerekende) overzicht vind je hier:

land dollar euro
Frankrijk 126,90 € 106,20
Canada: 123,70 € 103,52
Nederland 105,43 € 88,24
Noorwegen 98,90 € 82,77
Zweden 55,30 € 46,28
VS 47,30 € 39,59
Verenigd Koninkrijk 40,20 € 33,64
Duitsland 28,30 € 23,68
Zuid Korea 9,40 € 7,87
Zuid-Afrika 0,10 € 0,08

We mogen dus blij zijn dat we niet in Zuid Afrika leven, als het om steun voor de kunsten in Coronatijd gaat. Frankrijk wordt wel steeds aantrekkelijker.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands