Meteen naar de inhoud

Deurtje Gouden Koets gaat open

Cultuurpers ledenservice

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een bijpassend lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door laten plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.


Speciaal voor Prinsjesdag zet het Amsterdam Museum de deur wagenwijd open. De deur van de Gouden Koets welteverstaan!

De Gouden Koets staat, na een restauratie van ruim 5 jaar, sinds 18 juni in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Bezoekers kunnen hem daar in alle rust bekijken. Het deurtje van de Gouden Koets was tot nu toe dicht waardoor het interieur, dat ook grondig is gerestaureerd, helaas niet goed zichtbaar bleek. Besloten is nu om de deur open te zetten zodat de binnenkant van de Gouden Koets ook bekeken kan worden. Vanaf Prinsjesdag (dinsdag 21 september) gaat het deurtje open en kunnen bezoekers de rijkelijk gedetailleerde binnenkant van de koets beter bekijken.

Interieur

De binnenkant van de Gouden Koets is volledig bedekt met borduurwerk door Amsterdamse vrouwen. Wel 15 miljoen steekjes! Ida van Emstede-Winkler coördineerde het handwerk. Leerlingen van haar Kunstnaaldwerkschool werkten mee, net als weesmeisjes uit het katholieke Maagdenhuis en het Burgerweeshuis, waar nu het Amsterdam Museum is gehuisvest. Misschien borduurden de meisjes wel op de plek waar de Gouden Koets nu staat opgesteld. Of ze betaald kregen is onbekend. De vrouwen van de verenigingen Arbeid Adelt en Tesselschade kregen een vergoeding. Deze verenigingen waren opgericht door vrouwen uit de midden- en hogere klassen die betaald werk wilden doen, een van de eisen van de feministische beweging. Het borduurwerk was arbeidsintensief. Omdat per onderdeel betaald werd, viel het uurtarief tegen: 10 cent, veel minder dan de 25 cent van de mannen in de Spykerfabriek.

Bezoekers

Het exterieur en interieur van de Gouden Koets is ruim vijf jaar grondig gerestaureerd. In het Amsterdam Museum kunnen bezoekers de koets in alle rust van heel dichtbij bekijken in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In zes museumzalen rondom de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kledingstukken, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers ook uit hun opvattingen over de Gouden Koets te delen.

Goed om te weten Goed om te weten
De tentoonstelling ‘De Gouden Koets’, vanaf 21 september met open deurtje, is te zien tot en met 27 februari 2022 in het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Blockbusterfonds, De Nederlandsche Bank, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds (publicatie), DutchCulture, Gerard van den Tweel, Van den Tweel Foundation uit Nijkerk, Kickstart Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Nico Nap Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de Gemeente Amsterdam en de BankGiro Loterij.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur