Vandaag is een nogal omvangrijk (331 pagina’s) rapport verschenen van de UNESCO, de VN-organisatie die zich bezighoudt met cultuur, ontwikkeling en onderwijs. De organisatie evalueert daarin de mate waarin de doelen zijn gehaald die in 2005 zijn gesteld bij de conventie voor de bescherming en promotie van culturele diversiteit. Het beeld is niet rooskleurig. Vooral vanwege Corona is het banenverlies en het verlies aan omzet dramatisch. Er gingen alleen in 2020, het eerste jaar van de pandemie, al 10.000.000 culturele banen verloren. Op een totaal aantal culturele banen dat in 2005 nog 30 miljoen bedroeg, is dat een verlies van 30 procent.
De neergang komt niet alleen door COVID-19, meldt de UNESCO: de bedragen die overheden en particulieren besteden aan kunst staan steeds minder in verhouding tot de bijdrage die de culturele sector aan de wereldwijde economie levert. Sterker nog, in het ‘ontwikkelde’ deel van de wereld is de bijdrage van overheden aan de cultuursector sterk gedaald, waar het in het ontwikkelende deel juist toenam. Zoals de onderstaande tabel laat zien, is het netto resultaat echter een grote daling, omdat het nominale bedrag aan investeringen voor de ontwikkelde landen veel hoger is. Daardoor is de daling ook veel voelbaarder.
Desondanks is het aandeel in de werkgelegenheid groot. De culturele sector biedt wereldwijd werk aan 6,2 procent van de beroepsbevolking, waarbij Afrika en Latijns Amerika de positieve uitschieters vormen met respectievelijk 8,2 en 6,9 procent. Oost-Europa staat onderaan met 5,8 procent, net onder het werkegelegenheidscijfer van Noord-Amerika en West-Europa.
UNESCO maakt zich zorgen om de afgenomen investeringen in cultuur, ook omdat die gelijke tred lijken te houden met de afname van de vrijheid van informatie en pers. En, ook al is het aantal vrouwen in functie met 48 procent zeer hoog, op het gebied van diversiteit valt nog veel te winnen, ook omdat bijvoorbeeld het aandeel vrouwen in leidinggevende posities nog te wensen over laat.
Een grondige analyse van alle 331 pagina’s voert voor dit korte bericht nog wat te ver, maar duidelijk is, dat als dit een update was geweest van de klimaatakkoorden van Parijs, de paniek echt zou toeslaan. Nu is de afname van de rol van cultuur in de wereldwijde samenleving alleen iets om je best wel veel zorgen over te maken.