Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg brengt Inhabit_inhibit: Verpletterende geluidservaring

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

De Belgische componist Stefan Prins rammelt met zijn innovatieve werkwijze aan de conventies van de muziekpraktijk. Zijn gloednieuwe inhabit_inhibit is een visionair werk, gebaseerd op het gedachtengoed van Timothy Morton, waarin controleverlies van de mens op zijn omgeving op indringende wijze hoorbaar en voelbaar wordt gemaakt. Daarvoor maakt Prins gebruik van ruimtelijk opgestelde instrumenten, elektronica en feedbackloops.

Volg het nieuws, kijk naar buiten: volgens punkfilosoof Timothy Morton leven we in een tijd van ‘massale uitroeiing’ – ‘klimaatverandering’ vindt hij veel te soft. We moeten ‘natuur’ niet zien als iets dat buiten onszelf staat; we zijn er deel van en moeten daarnaar handelen. Inhabit staat volgens Prins voor hoe we in onze omgeving leven, inhibit voor de grenzen waar we tegenaan lopen. Wij hebben de aarde uit evenwicht gebracht en nu zijn de gevolgen niet meer beheersbaar. Voel je stress? Dat is terecht.

Stefan Prins vertaalt Mortons analyse in een verpletterende geluidservaring.

Rondom het publiek staan op 4 plaatsen groepjes musici opgesteld, piano en harp staan midden in de zaal en op verschillende punten in de ruimte staan basfluit, bashobo, basklarinet en baritonsaxofoon. Sound design, in handen van Florian Bogner, is essentieel onderdeel van inhabit_inhibit.

Prins is een muzikale duizendpoot – hij behaalde een PhD aan Harvard, is artistiek leider van het dwarse Nadar Ensemble en speelt ‘laptop’ in een band. Multimedia en innovatie zijn een constante in zijn werk, waarmee hij steevast aan de stoelpoten van conventies zaagt. Ook de ingedutte concertpraktijk mag van Prins op de schop. Verwacht dus geen kalme kennismaking met deze belangrijke componist van nu – wel een indringende.

Programma

Stefan Prins inhabit_inhibit – wereldpremière

Asko|Schönberg

Ensemblekollektiv Berlin

Baldur Brönniman dirigent

Florian Bogner sound design

do 24 februari, 20:15 (inleiding 19:15)
Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ

NB Openbare repetitie op 24 feb 16 – 17uur,

tickets à 5,- via Openbare repetitie inhabit_inhibit — Asko|Schönberg + Ensemblekollektiv Berlin | Muziekgebouw

inhabit_inhibit is een compositieopdracht van Asko|Schönberg en Muziekgebouw aan ’t IJ, met steun van Ammodo en Ernst von Siemens Musikstiftung

> zie ook inhabit_inhibit – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands