Het Amsterdam Museum roept makers en kunstenaars op om een voorstel in te dienen rond het thema War & Conflict. De geselecteerde voorstellen worden onder meer gepresenteerd in de tweede editie van de tentoonstelling Refresh Amsterdam, van mei tot en met oktober 2023 in het Amsterdam Museum aan de Amstel.
De tweede editie van Refresh Amsterdam gaat over de impact van oorlog en conflict in de wereld op de stad van nu, en met name op haar inwoners en sociale structuren. Aanleiding is de Russische invasie van Oekraïne en het publieke debat over aanverwante thema’s. Amsterdam ziet zichzelf graag als stad van de vrijheid en als toevluchtsoord. Wat doet oorlog met een stad en met onze omgang met elkaar? Waarom wekken sommige oorlogs- en conflictsituaties meer solidariteit op dan andere?
Ook in Amsterdam zijn oorlog en conflict vaak dichtbij, al zijn ze soms niet voor iedereen zichtbaar. Oorlog en conflict geven de stad mede vorm en hebben invloed op het sociale weefsel van Amsterdam; mensen die hier een nieuw thuis vonden, de xenofobie die vaak gepaard gaat met migratie en met internationaal conflict, wie in welke buurt woont, of wie helemaal geen onderdak kan krijgen. Hoe kijken mensen met een vluchtachtergrond naar de stad? Conflicten zorgden voor toestromen van vluchtelingen, van de val van Antwerpen in 1584 tot de oorlog in Syrië die in 2011 begon.
Open call
Het Amsterdam Museum roept creatieve makers uit allerlei disciplines, van theater en performance tot muziek, poëzie, design en beeldende kunst, op om te reflecteren op de impact van oorlog en conflict op de stad Amsterdam. De geselecteerde voorstellen zullen worden gepresenteerd in tentoonstellingen of onderdeel zijn van publieksprogrammering in het Amsterdam Museum of bij een van de partners. Na afloop van Refresh Amsterdam worden enkele werken aangekocht voor de collectie van het Amsterdam Museum. Meer informatie en een voorstel indienen kan via amsterdammuseum.nl/refresh.
Refresh Amsterdam
Refresh Amsterdam is een tweejaarlijks initiatief van het Amsterdam Museum waarbij hedendaagse makers met een artistieke praktijk hun visie geven op grootstedelijke thema’s in relatie tot Amsterdam. De tweede editie wordt georganiseerd in samenwerking met kunstcollectief We Sell Reality. Andere partners zijn onder meer: AGA LAB, de Appel, CBK Zuidoost, Framer Framed, Het HEM, De Kleine Komedie, Melkweg Expo, OSCAM, Pakhuis de Zwijger, Rijksakademie, ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, The Black Archives, Tolhuistuin en W139. Refresh Amsterdam #2 loopt van mei tot en met oktober 2023.
Eerste editie
In de eerste editie van Refresh Amsterdam, van 11 december 2020 (daags voor de tweede corona-lockdown) tot 25 juli 2021 in het Amsterdam Museum, was na een open call werk van vijfentwintig kunstenaars(collectieven) uit verschillende disciplines te zien. Elk gaf hun eigen blik op de stad en actuele grootstedelijke kwesties. Er was werk te zien van onder andere Bas Kosters, Brian Elstak, Nicoline van Harskamp, Tirzo Martha, KIP Republic en Elisa van Joolen. Na de tentoonstelling werden drie werken aangekocht door het Amsterdam Museum: het textielwerk Gordijnwand (2019) van The Shadows Assembly, de serie potloodtekeningen Before I was born (2020) van Tja Ling Hu en een modern groepsportret Zonder titel (2020) van Raquel van Haver. De tentoonstelling kreeg veel publiciteit en werd ondanks Corona bezocht door ruim 13.681 mensen.