Ga naar de inhoud

Schilderij Isaac Israels naar Amsterdam Museum

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een Cultureel Lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Neem een Cultureel Lidmaatschap.


Kamer van Koophandel schenkt ‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht’ uit 1894

De collectie van het Amsterdam Museum wordt uitgebreid met een bijzondere donatie. De Kamer van Koophandel schonk het museum het schilderij ‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht te Amsterdam’ (ca. 1894) van de beroemde Amsterdamse impressionist Isaac Israels. Het schilderij van Israels heeft jarenlang gehangen in de vergaderzaal van het Algemeen Bestuur van de KVK Utrecht aan de Waterstraat in Utrecht. Het schilderij is vanaf 14 juli 2022 voor publiek te zien in de vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

Israels schilderde dit werk aan het einde van de 19de eeuw in Amsterdam. Hij raakte geïnspireerd door de stad en legde vaak vluchtige momenten vast uit het dagelijkse leven van de bewoners. Met snelle penseelstreken vereeuwigde hij alledaagse taferelen, zoals deze jonge vrouwen. Misschien stonden ze nog even na te praten na hun dienst, of stonden ze juist op het punt om aan het werk te gaan.

‘Fabrieksmeisjes op de Prinsengracht te Amsterdam’ (hoogte 95 cm en breedte 130 cm) is het negende werk van Israels in de collectie van het Amsterdam Museum, en zal worden tentoongesteld in de tentoonstelling Panorama Amsterdam. Hier vormt het een waardevolle toevoeging aan de presentatie over de negentiende eeuw, waar het museum in het bijzonder inzoomt op het leven van vrouwen en op de eerste feministische golf.

Judith van Gent, manager collectie en onderzoek van Amsterdam Museum, nam het werk van de Kamer van Koophandel in ontvangst: ‘’We zijn erg blij met het prachtige werk. Aan de hand van dit schilderij kunnen we veel verhalen vertellen, bijvoorbeeld over industrialisatie en de veranderende stad in de negentiende eeuw, de levens van vrouwen in die tijd, en de opkomst van feministische bewegingen. We zijn verheugd dat het schilderij in zo een goede conditie verkeert en we het direct kunnen tonen aan het publiek.‘’

Rijneke Bastmeijer, manager Facilitair Huisvesting en Inkoop van de Kamer van Koophandel: “Toen de Kamer van Koophandel in 2014 één organisatie werd, is een aantal vestigingen van KVK gesloten of samengevoegd. Zo’n 400 kunststukken zijn sinds die tijd opgeslagen in een depot. Ruim twee jaar geleden zijn wij begonnen met een inventarisatie van alle kunst die wij gedurende al die jaren hebben verzameld. We hebben veel verkocht, maar van een aantal werken is de maatschappelijke waarde zo van belang dat we deze schenken aan musea. Naast deze Israels die naar het Amsterdam Museum gaat, schenken we ook nog een ander een schilderij en een oude atlas aan andere musea. Zo kan heel Nederland weer genieten van deze werken.’’

Panorama Amsterdam

In de vaste collectiepresentatie van het Amsterdam Museum getiteld Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad staan ruim 250 objecten centraal die de bezoeker een veelzijdig beeld geven van de vele geschiedenissen van de stad Amsterdam: klassieke iconen uit de stadscollectie maar ook nieuw of zelden getoond werk. Op de buitenwand van de zaal is chronologisch een greep uit de verhalen van de stad te zien. Grote en belangrijke gebeurtenissen hebben daar een plek in. In de ruimte midden in de zaal, die fungeert als laboratorium, wordt ingezoomd op thema’s die nauw verbonden zijn met de stad maar die in het verleden buiten het grote verhaal van Amsterdam gelaten werden – bewust verzwegen of over het hoofd gezien.

‘Binnen’ en ‘buiten’ vormen relaties met elkaar, waardoor bijzondere en verrassende kruisverbanden ontstaan. Thema’s als wetenschap, handel, vrouwenemancipatie, Tweede Wereldoorlog, protesten, Ajax, migratie en seksuele vrijheid komen bijvoorbeeld aan bod.

Goed om te weten Goed om te weten
Het Amsterdam Museum huist in verband met een renovatie de komende jaren aan de Amstel 51 en presenteert daar naast een vaste collectiepresentatie ook tijdelijke tentoonstellingen en een rijk publieksprogramma.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaView Author posts

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands