Meteen naar de inhoud

Rijk worden van corona: Rick Engelkes doet een gooi naar de hoofdprijs met niet-bestaande musical

Mooie primeur van het Noord Hollands Dagblad vandaag. Rick Engelkes, de eeuwig op zijn voeten wiebelende soapacteur die als succesvol producent het vak leerde bij Joop van den Ende, heeft vanwege coronasteun een musical bedacht die nooit werd uitgevoerd. Het leverde hem miljoenen op. Lees het verhaal hier.

Tl;dr: Engelkes heeft in 2020 bekend gemaakt dat hij een musical aan het maken was over Willem van Oranje, die in Delft zou gaan worden gespeeld. Ondanks alle grote aankondigingen van dure investeringen en acteurs, blijkt er geen cent geinvesteerd te zijn, maar incasseerde de producent wel 3,7 miljoen euro aan Coronasteun voor dit niet-bestaande project

Ik zal toegeven, dat ik destijds, bij de onderzoeken naar steun, de opmerkelijke musicalplannen al in de overzichten zag staan. Omdat we toen tot over onze oren in de achteraf geslaagde actie van musicalmakers zaten, (die via een snelle actie musicalgeld via de Raad voor Cultuur binnen de invloedssfeer van Joop van den Ende wisten te houden) ben ik er toen niet verder ingedoken. Jammer, achteraf, want deze nieuwe zaak is schrijnend.

Rijk rekenen

Terwijl zzp’ers in de cultuursector tot de zwaarst getroffenen behoren, wist ondernemer Engelkes zich rijk te rekenen door corona te gebruiken als smoes om geld binnen te harken. En 3,7 miljoen is geen kattenpis. Op deze manier ga je ook anders kijken naar de steun die andere grote producenten ontvingen. We deden dat al een beetje in de podiumkunstensector, maar de vrije producenten, die eerst een grote keel opzetten, maar later opvallend stil waren, verdienen een nader onderzoek.

Rick Engelkes houdt zich echter stil. De musical over Willem de Zwijger kan binnenkort door anderen, met een ander hoofdpersoon, gemaakt worden. Rick de Zwijger. Best grappig.

Zodra deze verslaggever van corona is hersteld, en weer echt leuke taalgrappen kan maken, gaan we aan de bak. Hulp is welkom.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands