Meteen naar de inhoud

Rijk worden van corona: Rick Engelkes doet een gooi naar de hoofdprijs met niet-bestaande musical

Bepaal zelf de waarde!

We bieden je dit verhaal gratis aan. Om dat te kunnen doen hebben we jouw steun nodig.
Lees het verhaal, bepaal zelf onderaan wat dit verhaal je waard is. En doneer. Zo blijft deze site bestaan.


Mooie primeur van het Noord Hollands Dagblad vandaag. Rick Engelkes, de eeuwig op zijn voeten wiebelende soapacteur die als succesvol producent het vak leerde bij Joop van den Ende, heeft vanwege coronasteun een musical bedacht die nooit werd uitgevoerd. Het leverde hem miljoenen op. Lees het verhaal hier.

Tl;dr: Engelkes heeft in 2020 bekend gemaakt dat hij een musical aan het maken was over Willem van Oranje, die in Delft zou gaan worden gespeeld. Ondanks alle grote aankondigingen van dure investeringen en acteurs, blijkt er geen cent geinvesteerd te zijn, maar incasseerde de producent wel 3,7 miljoen euro aan Coronasteun voor dit niet-bestaande project

Ik zal toegeven, dat ik destijds, bij de onderzoeken naar steun, de opmerkelijke musicalplannen al in de overzichten zag staan. Omdat we toen tot over onze oren in de achteraf geslaagde actie van musicalmakers zaten, (die via een snelle actie musicalgeld via de Raad voor Cultuur binnen de invloedssfeer van Joop van den Ende wisten te houden) ben ik er toen niet verder ingedoken. Jammer, achteraf, want deze nieuwe zaak is schrijnend.

Rijk rekenen

Terwijl zzp’ers in de cultuursector tot de zwaarst getroffenen behoren, wist ondernemer Engelkes zich rijk te rekenen door corona te gebruiken als smoes om geld binnen te harken. En 3,7 miljoen is geen kattenpis. Op deze manier ga je ook anders kijken naar de steun die andere grote producenten ontvingen. We deden dat al een beetje in de podiumkunstensector, maar de vrije producenten, die eerst een grote keel opzetten, maar later opvallend stil waren, verdienen een nader onderzoek.

Rick Engelkes houdt zich echter stil. De musical over Willem de Zwijger kan binnenkort door anderen, met een ander hoofdpersoon, gemaakt worden. Rick de Zwijger. Best grappig.

Zodra deze verslaggever van corona is hersteld, en weer echt leuke taalgrappen kan maken, gaan we aan de bak. Hulp is welkom.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright.Bekijk alle berichten van deze auteur