Meteen naar de inhoud

‘ZZP’ers tijdens corona vooral in de steek gelaten door grote structureel gesubsidieerde kunstinstellingen.’

“De coronacrisis legt een aantal zwaktes van de culturele en creatieve sector bloot. In deze meest geflexibiliseerde sector van de economie is de flexibele schil tijdens de coronacrisis een gemakkelijke bezuinigingsoptie gebleken. Daardoor hebben zzp’ers deels hun heil moeten zoeken buiten de culturele en creatieve sector en keren zij mogelijk niet meer terug.”

Wat we al hoorden, zagen en wisten is nu wetenschappelijk vastgelegd: de kunstsector is blijvend beschadigd door de coronapandemie. Doordat er onvoldoende mogelijkheden zijn benut om het extreem grote aantal zzp’ers in de sector goed te compenseren voor het wegvallen van werk is er een blijvend tekort ontstaan aan mensen achter de schermen: productiewerkers, decorbouwers, podiumtechnologen, pr-mensen. Het langverwachte tweede onderzoek van de Boekmanstichting toont dat aan. De resultaten zijn iets genuanceerd ten opzichte van het eerdere onderzoek, maar nog steeds dramatisch.

Betere resultaten

Corona heeft het allerhardst toegeslagen in de podiumkunsten, met beeldende kunst als goede tweede, al is ‘goede’ in dit verband een lastige term. Boekman zegt: “De zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben – op enkele uitzonderingen na bij vooral kleine en middelkleine organisaties – weinig geprofiteerd van de generieke en specifieke steunmaatregelen. Tussen 2019 en 2021 hebben de culturele organisaties lasten van zzp’ers vier keer zo sterk teruggebracht als de lasten van personeel in loondienst (20% versus 5%).”

Opvallend daarbij is dat de grote, structureel gesubsidieerde clubs het minst voor de zwaksten hebben gedaan: “De meeste organisaties boeken in deze jaren over de hele linie zelfs betere financiële resultaten dan in 2019, ook omdat ze – met uitzondering van organisaties in beeldende kunst en creatieve industrie – hun lasten tussen 2019 en 2021 per saldo sterk hebben teruggebracht.” 

Kleinere organisaties, gesubsidieerd en ongesubsidieerd, zorgden beter voor hun ‘vrije’ medewerkers. Het doet deze oud-krantenjongen denken aan de kerstgroetrondjes in Capelle aan den Ijssel: in de destijds relatief arme flatwijk aan de Fluiterlaan gaven de NRC-abonnees aanzienlijk meer kerstfooi aan de bezorger dan in de relatief welgestelde Merelhoven. 

Het hele rapport, waarover op een later moment hier hopelijk meer nieuws volgt, is hier te downloaden.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands