Meteen naar de inhoud

Positief advies Ons’ Lieve Heer op Solder voor Europees Erfgoedlabel

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

“De schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is een authentiek en bijzonder monument”, stelt de raad over de van oorsprong zeventiende-eeuwse schuilkerk. De Europese geschiedenis heeft meer verborgen gebedshuizen opgeleverd die tezamen een verhaal vertellen over vrijheid van godsdienst en geweten. De raad hoopt dat door samenwerking tussen de historische verborgen vrijplaatsen een netwerk gevormd kan worden dat deze geschiedenis in Europa aanschouwelijk maakt. Het project ‘Voices of Tolerance’, dat jonge mensen uitdaagt om over de betekenis van vrijheid na te denken,  is hier een mooi voorbeeld van.

Het Europees Erfgoedlabel is een erkenning die door de Europese Unie wordt verleend aan cultureel erfgoed dat een belangrijke rol speelt in de Europese geschiedenis, cultuur en integratie. Het label wordt beheerd door de Europese Commissie. Anno 2022 staan er 60 erfgoedsites op de lijst, waarvan vier in Nederland. Andere Nederlandse EEL-houders zijn: het Vredespaleis (sinds 2013), Kamp Westerbork (sinds 2013), Het Verdrag van Maastricht (sinds 2017) en de transnationale site Koloniën van Weldadigheid (tevens België, sinds 2020).

Ons’ Lieve Heer op Solder is een Amsterdamse schuilkerk die in 1663 als zodanig werd gesticht voor de rooms-katholieke geloofsgemeenschap. De stichter was Jan Hartman die vanuit Duitsland naar Amsterdam vluchtte. In 1739 werd de schuilkerk verbouwd tot de huidige, fraaie galerijkerk. Het altaar, met een altaarstuk van de schilder Jacob de Wit, is een pronkstuk. Naast het historische woonhuis is in 2015 een nieuw entreegebouw geopend, waar bezoekers worden ontvangen en ook tentoonstellingen worden georganiseerd. Het monument is zeven dagen per week open en wordt volgens de prognoses in 2022 door 55.000 – 60.000 bezoekers bezocht, waarvan twee derde uit Europese landen.

Het advies is voorbereid door een commissie van deskundigen, bestaande uit Antoaneta Dimitrova, Tamara van Kessel, Riemer Knoop (voorzitter), Mathieu Segers en Klazien Brummel (secretaris).

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands