Laat je verrassen, entertainen, ontroeren en prikkel je brein tijdens het Delft Fringe Festival
Delft, dinsdag 5 maart 2024 – Het Delft Fringe Festival vindt dit jaar plaats van 28 mei tot en met 9 juni. Het is de 13e keer dat het festival in Delft wordt georganiseerd. Uit 410 aanmeldingen zijn 28 makers geselecteerd die deze zomer te zien zijn op maar liefst 31 (!) locaties in Delft. Cabaret, dans, familietheater, kleinkunst, muziek en alles ertussenin. De makers zetten de historische stad 9 dagen op zijn theatrale kop. En ja, een Fringe festival heb je ook in Amsterdam maar Delft heeft met deze 13e editie een unieke set-up te pakken. Dit jaar gaan maar liefst 14 podiumkunstenaars met hun voorstelling in première. Zij staan te springen om jullie te mogen verrassen, entertainen, ontroeren en aan het denken te zetten. Het festival biedt hen een plaats om op te treden en feedback te krijgen, van zowel publiek als professionals, waaronder impresariaten en scouts.
Voorpret door heel Nederland
De thema’s die de podiumkunstenaars aankaarten komen voort vanuit fascinatie of een maatschappelijke noodzaak. Sommige voorstellingen zijn heel persoonlijk, andere bespreken een groter probleem. Zoals mentale gezondheid, greenwashing en genderidentiteit. Deze generatie makers wil het publiek een belangrijke boodschap, en soms zelfs een letterlijke call to action, meegeven. De kaartverkoop start op 20 april via de website. Tot die tijd is onder meer Mystha Mandersloot: de winnares van vorig jaar met haar voorstelling ABORTUSVERHALEN volop actief met try outs. Kortom: de aanloop naar dit festival is de voorpret voor alle 28 podiumkunstenaars.
Tijdens eerdere edities van het Delftse Fringe festival waren ook al te zien: Vlamousse (finalisten in het BNNVARA programma ‘Ik ga stuk’), Lisa Ostermann (Lubach side kick), Niek Wagenaar, Tappin-It Collective, Jasper Smit, Kirsten van Teijn, Matroesjka (Lisa Loeb), Kiki Schipper, Sanne Vleugels (De Prima Donna’s), Dion van Rijt, LUDIQUE, Jasper van Kuijk en De Gestampte Meisjes. Zie ook Prijswinnaars.
Delft Fringe Festival: de kickstarter van nieuwe artistieke carrières
In de afgelopen 14 jaar is het Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor nieuwe makers. Er is een publieksprijs (Delft Fringe Festival Award) te winnen, met flink veel media-aandacht tot gevolg. De festivalorganisatie biedt extra begeleiding in de artistieke carrière van de talenten. Grote kans dat je de makers van nu, volgend jaar in de grote zalen ziet.
Onder andere te zien op Delft Fringe 2024:
Bedankt voor het luisteren
Zo staat de 18-jarige kleinkunstenaar en TikTokker Wouter Haaksema dit jaar op het festival met zijn autobiografische kleinkunst voorstelling ‘Bedankt voor het luisteren’, over de worsteling tussen zijn homoseksualiteit en zijn christen zijn. “Nooit durfde die jongen erover te spreken, maar nu voelt de stilte als een leugen. Dus hij besluit te openen.”
Iraqi Bodies
De Amsterdamse dansmaker Liza Sulaiman groeide op in een Irakese en Belarussische familie. Afkomstig van twee culturen, bekend met oorlog en politieke onderdrukking, zijn thema’s als migratie, identiteit en trauma verweven in haar werk. Met haar voorstelling ‘Iraqi Bodies’ brengt ze via dans en Arabische poëzie een ode aan ieder lichaam dat gedwongen is te vluchten en het vertrouwde achter zich te laten.
Tales of the Tinderverse
Iedereen is anders. Dat is helemaal niet erg, maar soms wel ingewikkeld. Op haar 21e krijgt Sophie Willemijntje de diagnose autisme. Dat komt niet zo goed uit, want ze is in de bloei van haar leven en was net van plan de datingmarkt te betreden. Autisme is prima, maar gewoon geen sexy diagnose. In deze extravagante en muzikale voorstelling ‘Tales of the Tinderverse’ worstelt Sophie zich als een alien tussen de mensen door de wereld van liefde, daten en seksualiteit. Hoe vind je als autist de liefde en intimiteit waar je zo naar verlangt? En zijn we niet allemaal een beetje een alien?
Verhalen van Verwekkers
Fringe zou geen Fringe zijn als maatschappij kritische theatermakers geen furore zouden maken met zeer uiteenlopende, spraakmakende voorstellingen. Zo heeft de winnares van vorige jaar Mystha Mandersloot een vervolg gemaakt op haar veelbesproken theaterstuk ABORTUSVERHALEN, genaamd ‘Verhalen van Verwekkers’, dat op Delft Fringe Festival 2024 in premiere gaat. Zij maakt eigenhandig korte metten met eenzijdige abortus verhalen. Dat haar voorstelling in 2023 won laat zien dat het publiek er klaar voor is om ook over beladen onderwerpen, waar de gemoederen hoog over kunnen oplopen, de dialoog aan te gaan.
In ‘Verhalen van Verwekkers’ zien en horen we het perspectief van de man. Mystha is 1 van de meest veelbelovende theatermakers van Nederland en dit jaar dan ook het campagnebeeld van het Delft Fringe Festival. Zie ook: Mystha wint publieksprijs.