Tiende editie staat in het teken van onze hedendaagse demonen
Op 20 juni gaat voor de tiende keer kunstenspektakel Bosch Parade van start. Vier dagen lang geniet je vanaf de oevers van de Dommel van negentien bijzondere werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. De drijvende en bewegende creaties staan in het teken van hedendaagse demonen.
Symbolisch zeilschip en voorgehouden spiegel
De werken die tijdens Bosch Parade langs varen en dobberen, zijn geïnspireerd op de fantasie en gekkigheid van kunstenaar Jheronimus Bosch. Deelnemer en kunstenaar Bart Eysink Smeets ziet in Bosch een inspirerende geestverwant. Diens surrealisme bracht hem tot zijn zonderlinge kunstwerk voor Bosch Parade 2024: een zeilboot die vooruit wordt geblazen door een enorme ventilator. Het staat symbool voor onze maatschappij, zegt Smeets: als we iets willen, dan willen het nú. Het maakt niet uit hoé. Het werk ‘Egrotripper’ van Mieke Goris, Geert Verbist en Bart Vankrunkelsven confronteert ons met zelfzucht door ons een spiegel voor te houden in de vorm van een reusachtige reflecterende ballon. Het ego dat de ballon uitbeeldt zal letterlijk over de bruggen moeten worden getild. Het kunstenaarscollectief hoopt dan ook dat het publiek daarbij helpt.
Megalomane Medusa
Dat onze fantasie geen grenzen kent en tot verlies van het gezonde verstand kan leiden, is een actueel probleem. Kunstenaar Rob van Dam toont met ZZNAKE het gevaar van complottheorieën door een mechanische Medusa in een rupsbeweging over het water te laten bewegen. De slang is ruim vijftien meter lang, heeft een doorsnede van vier meter en weegt bijna duizend kilo. Rob: “Het formaat benadrukt het belang van de boodschap die ik wil overbrengen: waak voor complottheorieën. Mensen roepen steeds meer en luisteren steeds minder. Het idee van een monsterlijke slang die mensen vergiftigt met vage aannames, zoals Medusa op het schilderij van Jheronimus, heb ik naar dit kunstwerk vertaald.”
Bekijk hier het volledige programma en een voorproefje van alle kunstwerken.
Ontmoet de kunstenaars in de Tuin der Lusten
Onderdeel van Bosch Parade is de Tuin der Lusten: het zomerse openluchtatelier bij het middeleeuwse fort de Citadel. Tot en met 23 juni kun je in deze broedplaats de kunstenaars aan het werk zien en ontmoeten. Zoals de Curaçaose kunstenaars David Bade en Tirzo Martha. Voor hun werk ‘Jouw hedendaagse demonen’ werken ze samen met collega’s, studenten van St. Joost School of Art & Design en het door henzelf opgerichte Instituto Buena Bista (IBB) op Curaçao. In de Tuin der Lusten is het ook goed genieten op één van de zonnige terrassen en in pop-up restaurant La Cucina del Diavolo.
Historische stad Den Bosch
Te voet, op de fiets of over het water: Den Bosch is op allerlei manieren te verkennen. Zoals de werkplaats van Jheronimus Bosch, Het Noordbrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center waar je het werk van de middeleeuwse kunstenaar kunt bewonderen. Of neem een kijkje in Het Zwanenbroedershuis met haar 16e-eeuwse koorboeken. Op de Binnendieze zie je vanaf een fluisterbootje de eeuwenoude stad vanaf het water. Vanaf de Sint-Janstoren heb je het mooiste uitzicht over de stad.
Gratis evenement
Bosch Parade en de Tuin der Lusten zijn gratis toegankelijk. Langs vrijwel de gehele route van Bosch Parade kun je plaatsnemen op een van de bruggen, vestingmuren of groene oevers om de kunstwerken te zien. De route ligt op loopafstand van het Centraal Station en is perfect te combineren met een dagje ’s-Hertogenbosch.