Meteen naar de inhoud

Asko|Schönberg in Holland Festival: Mutability

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Wereldpremière zondag 23 juni

Dwalen in de muziek als tussen de bomen van een bos. Intiem, uitgestrekt en tegelijkertijd ontzagwekkend. Twaalf miniaturen in de vorm van soloinstrumenten komen op je pad. Ze weerspiegelen muzikale personages, zo veranderlijk als het leven zelf.

Baanbrekend multimediaal werk

Voor Mutability vroeg componist Yannis Kyriakides twaalf andere componisten om miniaturen van twee à drie minuten te schrijven. Een aantal van hen voert de muziek zelf uit, naast de musici van Asko|Schönberg. ‘Ieder stuk vertelt een eigen verhaal,’ zegt Kyriakides, ‘dat niet wordt uitgedrukt in taal maar belichaamd door de musici.’
De muziek klinkt live, maar ook getransformeerd door een reeks algoritmes die het van tevoren opgenomen beeld en geluid van de solisten voortdurend laten muteren. Componist Yannis Kyriakides en Darien Brito die tekent voor de audio visual art, creative coding, bepalen door welke algoritmes hun composities worden beïnvloed. Dat kan op basis van het harmonische spectrum zijn, of het volume, bijvoorbeeld.   

In een hallucinante ruimte, vormgegeven door Theun Mosk | Ruimtetijd, ontmoeten solisten, beeldprojecties en elektronica elkaar. Het publiek beweegt vrij door de concertinstallatie die constant aan verandert. Soms is de identiteit van het instrument te horen, andere keren niet. Uit de twaalf kruisende levenspaden groeit een betoverende muziek om een tijdje in te verblijven – de volle zes uur van het mutatieproces, of een deel daarvan.

De makers

Je kunt Genevieve Murphy tegenkomen die haar compositie op een doedelzak speelt, of Andy Moor met zijn elektrische gitaar. Andere componisten zijn Silvia Borzelli, Trevor Grahl, Claudio Jacomucci, Dmitri Koerljandski, Anna Korsun, Brigitta Muntendorf, Mayke Nas, Aurélie Nyirabikali Lierman, Martijn Padding en Jasna Veličković  

De projecties zijn door het Innovation:Lab van Theater Utrecht gemaakt op basis van motion captures van de musici.

Þ Mutability – Holland Festival 2024 – Asko Schönberg (askoschoenberg.nl)

zo 23 juni – Muziekgebouw, Amsterdam

De concertinstallatie Mutability bestaat uit vier delen die als geheel (met een passe partout), of afzonderlijk te bezoeken zijn. Ieder deel duurt 1,5 uur en biedt een volwaardige ervaring. Tijdens de voorstelling mag het publiek in- en uitlopen en zich vrij door de zaal bewegen. Eten en drinken is in het Muziekgebouw verkrijgbaar.

timeslots vanaf 15:30, 17:15, 19:00 en 20:45.

Mutability is een co-productie van het Holland Festival, Asko|Schönberg en Innovation:Lab

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands