Skip to content

The only governing party with a coherent vision on culture is the PVV, reports the Green Left at the Paradiso Debate.

Sound recording available to listen to here!

You will hear successively Axel Rüger, director of the Rijksmuseum Vincent van Gogh, responding to the assertion made by VVD member Mark Harbers that the art world is not entrepreneurial enough. This is followed by responses from former CDA culture spokesperson Nicolien van Vroonhoven (consistently called Nicolien van Vroemhoven by presenter Twan Huys) and former NNT actor Boris van der Ham, now culture spokesperson for D66. Daarna volgt een gloedvol betoog van Mariko Peters van Groen Links, die er fijntjes aan herinnert dat de enige onderhandelende partij met een visie op cultuur de PVV is, waarop de VVD meldt dat subsidie moet gaan naar instellingen die veel publiek weten te trekken, en niet naar clubs die dat (nog) niet halen.

Goed. 200 miljoen gaat het worden, als het aan de VVD ligt. Bijna een kwart van de totale kunstbegroting moet eraf, en dat vind de kunstwereld niet fijn. Zoals de VVD bij monde van woordvoerder Mark Harbers zei, moeten we dat geld vooral zoeken bij duurdere kaartverkoop en het opheffen van 2 orkesten. Wanneer we dit percentage van bijna 25% echter afzetten tegen wat de kaasschaaf van 18 miljard bezuinigen andere sectoren zou kosten, namelijk 8%, is de opwinding van de kunstwereld wel een beetje terecht.

Er zit iets een beetje scheef. Alleen, zo verwoordde Kunsten ’92-voorzitter en cultuurbobo Ad ’s Gravesande het bij zijn openingswoord van het Paradisodebat op 29 augustus 2010, het lijkt meer op een afrekening. De PVV heeft bij monde van Geert Wilders de aanval op ‘de’ elite geopend en ieder verzet is bij voorbaat zinloos. En Paradiso bevindt zich onmiskenbaar binnen de grachtengordel waar de populisten hun pijlen op gericht houden.

Nu dan, zelden was het traditionele Uitmarktdebat van de cultuursector in Paradiso dus zo levendig als op deze zondag, hoewel de onrust zich dit keer voor het grootste deel tussen de discussianten afspeelde, en niet tussen zaal en podium. Die zaal hield zich opmerkelijk rustig, en dat kwam misschien wel omdat de kunstwereld inmiddels heeft begrepen dat het klagen over geldgebrek niet meer helemaal ‘in’ is, anno 2010.

Wij hebben de zaak op twitter verslagen en we raden iedereen aan zijn in zijn twitterprogramma een zoekopdracht te starten naar ‘#paradisodebat’ om de live uitgezonden details van het spektakel nog eens mee te maken.

Wij hebben hier, ter lering ende vermaak, nog een geluidsfragment van het slot van het debat. U hoort achtereenvolgens Axel Rüger, directeur van het Rijksmuseum Vincent van Gogh, die reageert op de door VVD-er Mark Harbers geponeerde stelling dat de kunstwereld niet ondernemend genoeg is. Daarop volgt een reactie van oud cultuurwoordvoerster van het CDA Nicolien van Vroonhoven (door presentator Twan Huys consequent Nicolien van Vroemhoven genoemd) en oud NNT-acteur Boris van der Ham, nu cultuurwoordvoerder van D66. Daarna volgt een gloedvol betoog van Mariko Peters van Groen Links, die er fijntjes aan herinnert dat de enige onderhandelende partij met een visie op cultuur de PVV is, waarop de VVD meldt dat subsidie moet gaan naar instellingen die veel publiek weten te trekken, en niet naar clubs die dat (nog) niet halen.

Waarna onze zuiderburen bij monde van RphO-directeur Hans Waege nog even wat zout in de cultuurwonde strooien: kunstsubsidie staat in Vlaanderen niet ter discussie, omdat daarmee de Vlaamse taal en cultuur worden behouden, ook in de hoge kunsten. En dus zou de discussie in Den Haag, in die ‘diepe duisternis’, zoals Van Vroonhoeven het beschreef, eigenlijk over die zinsnede achter die Vlaamse komma moeten gaan.

Comments are closed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360€ / Jaar
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)