Skip to content

Bizarre parody of a rock star and philosophical twists at Fringe Festival #tf2010

Nik van den Berg is ongetwijfeld iemand om in de gaten te houden. In theater Bellevue geeft hij in een bizarre act een parodie op een rockster. ‘Is dit het nou,’ denk ik even, maar al snel is duidelijk hoe knap Van den Berg gestalte geeft aan dit podiumbeest in bontjas. In een onverstaanbaar taaltje speelt hij een aantal nummers waarbij hij de maniertjes en gebaren van een groot rockartiest minutieus uitbeeldt.

Langzaam drinkt hij een slok thee, neemt nog een trek van zijn sigaret, laat de as in zijn thee vallen en gooit dan, in opperste concentratie, de hele sigaret in de thee. Een geluidsband start, waarna Nik met zijn elektrische gitaar het concert begint. De nummers in NIK©#2 gaan over het leven, de problemen en moeilijkheden ervan. Maar het zou net zo goed kunnen gaan over het smeren van een boterham met kaas. Van den Bergs timing is weergaloos, net als zijn inleving. Dit werkt zeker op mijn lachspieren, al zullen er ook mensen zijn die er meer van verwachtten.

Een totaal andere insteek heeft IK IS EEN ANDER en de orde op zaken van Annelies Appelhof en Hanne Struyf. Hoe sta je in het leven en hoe leg je je vinger erop? Het stuk filosofeert over wat nu waar is en hoe je nu weet of iets is zoals het is. ‘Ik heb geen toneel gespeeld, ik werd gespeeld’, roept Struyf wanhopig en de dames discussiëren er enthousiast op los. Het is niet eenvoudig om deze poëtische twisten te volgen. Een prachtige oude piano, stoelen, rozen op de vloer en een aantal plexiglazen platen vormen het decor. Als Appelhof, gewikkeld in plastic, in een gevecht wordt begraven onder al de rozen levert dat een prachtig beeld op. Net als de eindscène. Appelhof kruipt in een kleine plastic box en kan letterlijk geen kant meer op. Gevangen in haar eigen leven.

NIK©#2 van Nik van den Berg. Bellevue Amsterdam, 6 september. Nog te zien op woensdag 8 september.

IK IS EEN ANDER en de orde op zaken van TG Haan. Fijnhout Theater, Amsterdam, 7 september.

Foto: Stuk van het decor van ‘Ik is een ander’ van TG Haan. Foto: Henk de Jong

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)